Vam je prispevek všeč?

Prvo junijsko soboto, 3. junija 2023, bo Škofja Loka zavrtela časovni stroj daleč v (bogato mestno) zgodovino. Med 10. in 22. uro se namreč v staro mestno jedro vrača »Historial Škofja Loka 2023«, plac kruha, piva in rokodelskih doživetij, ki ga z roko v roki pripravljajo Turizem Škofja Loka, Razvojna agencija Sora in Občina Škofja Loka. Vstop bo prost, dogodek pa je tudi eden od vrhuncev praznovanja 1050-letnice Škofje Loke.

Prizorišča letošnjega Historiala so: Cankarjev trg, Mestni trg, Trg pod gradom, Atelje Amuse, Kreativnice, vrt Občine, Sokolski dom Škofja Loka in Loški grad. Obiskovalci bodo spoznali starodaven sejemski utrip in cehovsko dediščino Škofje Loke, v živo spremljali izdelavo različnih izdelkov, ki jih bodo lahko tudi kupili, poslušali glasbo različnih (tudi historičnih) zvrsti, plesali, okušali loško kulinariko, sodelovali v družabnih igrah za odrasle in otroke ter se fotografirali z meščani, ki nas na Placu pozdravljajo že več stoletij.

Škofjo Loko, mesto srednjeveških pročelij in navdihujočih zgodb, ki velja za enega najlepših zgodovinskih krajev v Sloveniji, bodo obiskovalci spoznali tudi skozi kulinariko, letošnjo nosilno temo Historiala. Njihove čute bo vzbudila različnost okusov kruha in piva, ki imata v Škofji Loki večstoletno tradicijo. Izjemno pestro dogajanje bo imelo dva osrednja dogodka, dramski uprizoritvi igre »Kruh in pivo« med obiskovalci ob 10. in 17. uri na Mestnem trgu in Trgu pod gradom, kjer bo tudi začetek, za dostojni zaključek pa bo poskrbel večerni koncert zasedbe Teo Collori in Momento Cigano ob 20. uri na Trgu pod gradom.

»Za razliko od lanske izvedbe bo letošnji dogodek celodneven. Novost osrednjega dogodka letošnjega Historiala, ponovno uprizorjene dramske igre Kruh in pivo, je ta, da smo nekoliko prilagodili prizorišča in bomo igro tudi ozvočili. Ves dan bo na voljo tudi okrepljena gostinska ponudba na Mestnem trgu, tako da obiskovalci ne bodo ne žejni ne lačni,« je pojasnila vodja Turizma Škofja Loka Andreja Križnar.

Prijazno vabljeni, natančen program in časovnico dogajanja pa objavljam v nadaljevanju.

PROGRAM:

Ob 10. in 17. uri – Osrednji dogodek: Dramska uprizoritev igre »Kruh in pivo« med obiskovalci (Trg pod gradom in Mestni trg, začetek na Trgu pod gradom)

Ob 20. uri – Večerni koncert skupine Teo Collori in Momento Cigano (Trg pod gradom)

Od 10. do 18. ure – »Semenj bil je živ« (Mestni trg, Cankarjev trg)

Od 10. do 18. ure – Kulinarična ponudba: Gostilna Lipan (Mestni trg)

Od 10. do 22. ure – »Na pivo in kruh na plac«: predstavitev različnih vrst kruha, moke, malega loškega kruhka in degustacija lokalnih piv (Mestni trg, Trg pod gradom)

Od 10. do 18. ure – Samostojna razstava Uršule Oitzl Magister: Urshiq Porcelan (Rokodelski center DUO na Mestnem trgu)

Od 10. do 18. ure – Predstavitev cehovske dediščine Škofje Loke: prikazi tradicionalnih rokodelskih veščin (Mestni trg)

Od 10. do 18. ure – Rokodelski prikazi in streljanje z lokom (pred Ateljejem Amuse, za cerkvijo na Cankarjevem trgu)

Od 10. do 18. ure – Razstava tekstilnih izdelkov: iz koprivnih vlaken in tekstila, barvanega s koprivo, dobrote in koprive, odprta vrata Sodobnega tekstilnega centra Kreativnice in druženje z ustvarjalkami (Kreativnice na Spodnjem trgu 40)

Od 10. do 18. ure – Poulični nastopi zasedb Godalkanja (Cankarjev trg, Mestni trg, Trg pod gradom)

Od 10. do 18. ure – Otroške etnološko-rokodelske delavnice, lutkovne predstave, stare igre in pravljice (Cankarjev trg)

Od 10. do 18. ure – Slikarske delavnice za otroke, muzejska delavnica in folklorni nastopi učencev škofjeloških osnovnih šol (Trg pod gradom)

Od 10. do 18. ure – Predstavitev šolskih projektov na temo kruha in krušne dediščine (Mestni trg)

Ob 10.30, 11.30, 16.30 in 17.30 – Pravljice za otroke (vrt Občine Škofja Loka)

Od 10. do 18. ure – Knjižnica na prostem (Cankarjev trg)

Ob 15. uri – Vodenje po tematski poti »Po poteh Miške Rubi« (pri maketi mesta na Cankarjevem trgu)

Ob 11., 12., 15. in 16. uri – Historični plesi (Trg pod gradom)

Ob 11. in 17. uri – Voden ogled zeliščnega učnega vrta na Kranclju (začetek na Malem grajskem vrtu, obvezne predhodne prijave na andreja.kriznar@visitskofjaloka.si)

Od 12. do 13. ure in od 16. do 17. ure – Naredi si svoj loški kruhek: delavnice izdelave loškega kruhka z mojstrico Petro Plestenjak Podlogar (Rokodelski center DUO na Mestnem trgu)

Ob 16. uri – Delavnica peke kruha (Loški muzej – Škoparjeva hiša, obvezne predhodne prijave na obisk@loski-muzej.si)

Od 14. ure do 14.30 – Strokovno predavanje Andraža Bajžlja iz Butične pekarne Androžarna: »Ta’prav kruh in njegov pomen« (Sokolski dom Škofja Loka)

Od 14.30 do 15. ure – Strokovno predavanje v organizaciji Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled in Srednje gostinske in turistične šole Radovljica: »Peka kruha – izziv za mlade?« (Sokolski dom Škofja Loka)

Od 15.30 do 16.30 – Strokovno predavanje Sanje Lončar: »S pravimi začimbami do bolj varne hrane in lažje prebave« (Sokolski dom Škofja Loka)

_ _ _

Vir in foto: Visit Škofja Loka

Povzel in dopolnil: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating