Vam je prispevek všeč?

Besedilo: Peter Stražar, dr. med., spec. ginekologije (Ginekologija Stražar)

Bralci, najbrž sedaj že vsi, ki ste prebrali vsaj nekaj mojih prispevkov, veste, da sem malo tečen. Hmm … morda bi »malo« lahko izpustil …

Vsak človek se lahko spremeni le, če sam tako želi. Nikogar se ne da spreminjati brez njegove želje. Družba se hitro spreminja. V bolj nezdravo. Nekaj je seveda krivo naše vedno bolj zasvinjano okolje, ostalo delajo naše navade. Smo sužnji navad. Če vam povem, da je bila za medicinsko fakulteto moja druga izbira obramboslovje, vam kar nekaj pove o meni. Najbrž bi bil dober oficir … in da znam biti tečen. No, hočem povedati, da vam težim s podatki v upanju, da se kdo zamisli in se odloči vsaj malo spremeniti svoje navade.

Danes ponovno ena z mojega področja. In sicer moške neplodnosti … Znano je dejstvo, da je za polovico neplodnosti pri parih kriv »moški faktor«, četrtina »pade« na žensko in preostanek na zmanjšano plodnost obeh.

Nazaj k stvari … Raziskava, na katero se danes naslanjam, je bila opravljena na fantih. Stari so bili med 2 in 18 let. Vsakemu so določili indeks telesne mase (ITM), volumen testisov in inzulinsko rezistenco (napovedovalec sladkorne bolezni; povišan inzulin v krvi, da še lahko ohranjajo normalno raven glukoze). Ugotovili so, da je bil volumen testisov fantov z normalnim ITM in brez inzulinske rezistence za 1,5-krat večji kot pri tistih, ki so imeli povišan ITM, in 1,5 do 2-krat večji od tistih s povišanim inzulinom. Ker so manjši testisi eden najbolj očitnih znakov zmanjšane moške plodnosti, je to samo še en žebelj v našo krsto.

Plodnost po celem svetu pada. Pesticidi, mikro plastika, kajenje, debelost … kakšen svet puščamo našim potomcem?

Še ena kost na temo zmanjšane plodnosti. Kaj najbolj zmanjša moško plodnost? Če je njihova mama kadila, ko je bila z njimi noseča. V povprečju imajo ti moški za 40 % manj spermijev. Kar je ogromno!

Obenem čestitke Švedski, ki bo kajenje kmalu ukinila. Le še 5 % Švedov kadi.

PREBERITE TUDI: Čemu preventiva, ni to naporno?

PREBERITE TUDI: Ko teče voda v grlo, se čevelj ne obuje

PREBERITE TUDI: Gibanica

PREBERITE TUDI: So cilji (še) realnost?

PREBERITE TUDI: Je vsak sladkor enak?

PREBERITE TUDI: Motivirani in pametni

PREBERITE TUDI: Ženske in kruta usoda

PREBERITE TUDI: Hormoni? Da!

PREBERITE TUDI: Kako začeti

0 0 votes
Article Rating