Vam je prispevek všeč?

Tradicionalni škofjeloški poletni festival »In Memoriam prof. Peter Hafner« se z današnjim dnem, sredo, 2. avgusta 2023, preveša v zadnjo tretjino, danes pa bo ponudil štiri zanimive dogodke na štirih različnih lokacijah. Vstop bo prost (na večernem koncertu se ne bodo branili prostovoljnih prispevkov), prijazno vabljeni!

Tudi današnji program bo, kot že minula dva dneva, ob 16. uri na Mestnem trgu še zadnjič odprla mini pop-up galerija – »Cirkus na mestu«! V okviru brezplačne galerije bodo razstavljeni cirkuški rekviziti, nekatere bo možno tudi preizkusiti. Poleg ogleda in preizkusa razstavnih eksponatov se bodo lahko udeleženci spoznali z razvojem cirkuške umetnosti vse do danes.

Ob 17. uri se bo program nadaljeval z delavnico »Animirani film – Pikselacija« z zbirnim mestom v paviljonu Škofjeloškega gradu pod mentorstvom Tonija Mlakarja. Brezplačen dogodek pripravlja Kulturno umetniško društvo NUM. Pikselacija je izjemna zvrst animacije v stop-motion tehniki, ki se odlikuje po unikatnosti – namesto običajnih lutk v tej tehniki nastopajo pravi ljudje. S tem inovativnim pristopom je možno ustvariti nepozabne prizore, ki presegajo običajne meje snemanja in popeljejo v svet nenavadnih in čarobnih animiranih dogodivščin. Poleg izvirnosti in čarobnosti je pikselacija tudi zabaven način za vključevanje ljudi v ustvarjalni proces. S pikselacijo se povežejo na globlji ravni in ustvarijo nepozabno skupinsko izkušnjo. Na delavnici bodo udeleženci odkrili, kako lahko ljudje postanejo žive animirane slike, ki oživijo v nenavadnih in čarobnih svetovih.

Ob 18. uri bodo mali in veliki otroci povabljeni na Cankarjev trg na pripovedovalski dogodek »O oslih, osličkih in drugih beštijicah« v izvedbi Gorana Završnika in Roka Kušlana, veteranov pripovedovalske skupine »Za 2 groša fantazije«, kar sploh ni čudno, saj že od nekdaj živita v pravljičnem svetu. Morda tudi zato, ker sta strokovnjaka za osle(rije), nosi dogodek naslov »O oslih, osličkih in drugih beštijicah«. Brezplačen dogodek pripravlja Kulturno društvo Grable.

Dan pa se bo zaključil z večernim (ob 20. uri) koncertom v Kavarni in galeriji Pr’ Pepet, kjer bosta oder zasedla Igor Božanić (BiH) in KiKi. Igor Božanić je še kot Sir Croissant s križarjenjem med folk glasbo in lo-fi baladami poskrbel za enega nepričakovanih vrhuncev festivala MENT 2019 in istega leta požel tudi navdušenje na Hafnerjevem memorialu. Pred dvema letoma je pod lastnim imenom izdal izjemen prvenec »Runo«. KiKi pa je gotovo ena najbolj prijetnih osvežitev zadnjih let na slovenski glasbeni sceni. Giblje se nekje med folkom in popom, pravljično vzdušje, ki ga narekuje njen vokal, pa se neprestano spogleduje s spooky podtoni. Njene pesmi izhajajo iz njenega notranjega sveta, kamor se lahko v težkih časih vedno zateče. Letos je izdala odličen prvenec »KRiKi«. Vstop bo prost oziroma s prispevkom po načelu »kolkor ma(s)te, tolko da(s)te«.

 

Vir: Festival In Memoriam prof. Peter Hafner

Foto: FB dogodka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating