Vam je prispevek všeč?

Bi jedli nekaj domačega? Medlo ste že poskusili? »Medla sodi med najstarejše domače kmečke jedi in po nekaterih virih naj bi bila doma prav v Škofji Loki. Od tod tudi njeno ime. Gostljata zabeljena jed iz kaše ali moke velja za lahko in kalorično manj vredno jed, ki ne pozna začimb. Edina začimba tej jedi je sol in dodana količina in vrsta zabele. Ne glede na svojo skromnost v začimbah pa smo prepričani, da bo vzbudila tek še tako zahtevnemu gostu, zlasti ob okušanju medle, ki smo jo obogatili z rezino suhega domačega mesa.«

Tako so loško medlo predstavili na spletnem kotičku »Okusi loškega podeželja«. Na družbenih omrežjih pa sem si sposodil še recept zanjo. Hvala, Kmetija Punčar iz Virmaš, ki jo – mimogrede – najdete vsak prvi in tretji petek v mesecu na Starološki tržnici.

Recept za loško medlo:

50 dag prosene kaše dobro operemo v več vodah, nato jo damo v 2 l vrele vode, kuhamo jo 20 minut in pobiramo pene, ki nastanejo pri kuhi. Solimo, dodamo podmet iz moke (2-3 žlice) in kuhamo še nekaj minut. Na koncu medlo zabelimo z razbeljenim maslom (12 dag), ki smo mu dodali ščep moke. Ko moka zarumeni, pol maščobe zamešamo v medlo, z drugo maščobo zabelimo po vrhu, preden jo serviramo, lahko tudi z ocvirki.
Jed je precej gosta.
Medlo so včasih jedli iz skupne sklede z lesenimi žlicami, predvsem v postnem času.

Pa dober tek!

Foto: Kmetija Punčar

4 2 votes
Article Rating