Vam je prispevek všeč?

V soboto je minilo natanko 13 mesecev od napada na škofjeloškega župana mag. Miho Ješeta, za katerega bo moral politični konvertit in nekdanji kandidat za prvega moža občine mag. Blaž Kujundžič za zapahi presedeti pet let. Višje sodišče mu je namreč prejšnji mesec prvotno triletno kazen, ki mu jo je kranjsko okrožno sodišče naložilo za poskus uboja, povišalo še za dve leti. Po mnenju višjih sodnikov so oteževalne okoliščine (daljša priprava na kaznivo dejanje, način izvršitve, umik s kraja dejanja …) pretehtale nad olajševalnimi (zmanjšana prištevnost storilca, dejanje je ostalo pri poskusu, storilec in žrtev nista bila v osebnem konfliktu …), zato po njihovem ni bilo razloga za nižjo kazen od minimalne predpisane – torej petletne.

Kaj se je zgodilo?

Spomnimo: 28. septembra 2016 se je župan Ješe, kot običajno, po ustaljeni poti s kolesom odpravil v službo. Kujundžič ga je počakal in se mu z vozilom znamke volkswagen passat približal izza hrbta, nato pa silovito treščil vanj, pri čemer je župana odbilo na vetrobransko steklo. Obležal je s, kot se je izkazalo pozneje, poškodbami ključnice in ledvenega vretenca, pretresom možganov in nekaj manjšimi poškodbami (še hujše posledice je preprečila čelada), storilec pa je, namesto da bi mu nudil pomoč, odpeljal z mesta prekrška. Pozneje se je sam predal možem postave, na kranjskem sodišču pa se pokesal in dejal, da Ješeta ni nameraval ubiti. Zagovarjal se je, da je skušal le protestirati proti stanju v družbi.

Kdo je Blaž Kujundžič?

Blaž Kujundžič, v Gorenji vasi rojeni 61-letni magister menedžmenta javne uprave in po poklicu finančni posrednik, velja za enega največjih slovenskih političnih kameleonov. Kot je zapisano na spletnem portalu Publishwall, je svojo pot v loškem javnem in političnem življenju začel že takoj po prestopu polnoletnosti, ko je bil prvič izvoljen v takratno občinsko skupščino. »Tako za razliko od ljudi, ki so se s politiko začeli ukvarjati šele včeraj, o njej ve res veliko,« si je pustil polaskati mož in oče dveh otrok, ki je začel politične ambicije uresničevati v Komunistični partiji in nato pri Socialistih Viktorja Žaklja.

Mag. Kujundžič je nekoč tudi sam kandidiral za škofjeloškega župana, na lokalnih volitvah oktobra leta 2006 je v prvem krogu kot kandidat SDS prejel 1434 oziroma 13,76 % glasov in med šestimi kandidati zasedel četrto mesto. Pred drugim krogom je ponudil podporo in podpisal koalicijo z izzivalcem dotedanjega župana Igorja Drakslerja Dušanom Krajnikom, ki pa je pogorel. Je bil pa Kujundžič izvoljen za člana škofjeloškega občinskega sveta za mandat 2006-2010.

Sedem različnih strank

Potem ko so se njegove poti s SDS razšle, je menjaval stranke kot po tekočem traku. Najprej je zvestobo obljubil usihajoči LDS in na novega leta dan 2008 postal njen občinski svetnik. Leta 2010 je bil na lokalnih volitvah član Slovenske unije, štiri leta pozneje pa je na dveh volitvah kandidiral kot član dveh različnih strank – na državnozborskih kot član Virantove Državljanske liste, na lokalnih pa pod dežnikom Stranke modernega centra (SMC), ki pa se je po poskusu uboja župana Ješeta od njega in njegovih dejanj ogradila.

Foto: Publishwall

0 0 votes
Article Rating