Vam je prispevek všeč?

Danes, v sredo, 19. junija 2019, ob 19. uri vljudno vabljeni v Galerijo na Gradu na odprtje razstave »80 let Loškega muzeja«. Vstop je prost.

Prvi del razstave je zgodovinsko obarvan: tu spoznate razvoj muzejske misli na Loškem in razvoj Loškega muzeja. Pobuda za ustanovitev muzeja je prišla od domačinov, loških profesorjev, leta 1936. Pod okriljem Muzejskega društva in ob podpori škofjeloške občinske uprave je bil 27. avgusta 1939 v rotovžu na Mestnem trgu odprt muzej v Škofji Loki. Bil je prvi javni muzej na območju Gorenjske in med prvimi petimi na Slovenskem izven Ljubljane.

80-letna zgodovina najbolje pokaže, da muzej i samo zaprašeno skladišče starih predmetov, temveč živo domovanje kulturne dediščine, ki nenehno raste, se spreminja in dopolnjuje z novimi predmeti in spoznanji. Muzej se je v času delovanja preselil kar trikrat in letos mineva 60 let, odkar domuje na Loškem gradu.

Ob obletnici želijo obiskovalcem predstaviti, kako raznovrstno je muzejsko delo, in pokazati njegove plati, ki so drugače skrite javnosti. Drugi del razstave vas tako popelje skozi delovne procese kustosa kot osrednjega muzejskega delavca in glavnega skrbnika kulturne dediščine, ki jo hrani muzej.

Poleg muzejskih predmetov so največje bogastvo muzeja ljudje: tisti, ki tam delajo, vsi, ki z njimi sodelujejo, in obiskovalci. Velik del pozornosti tako namenjajo ljudem, ki so skozi čas oblikovali in obiskovali muzej. Kako naprej? »Še mnogo načrtov in idej imamo, nekaj vam jih razkrijemo tudi na razstavi in vas vabimo, da z nami delite tudi svoje zamisli,« sporočajo iz Loškega muzeja.

Foto: Loški muzej/fototeka

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating