Vam je prispevek všeč?

Danes, v soboto, 20. junija 2020, ob 20. uri vabljeni na prvi pokoronski pripovedovalski dogodek »Pripovedke ob poletnem solsticiju – Do konca svojih dni« v organizaciji Kulturnega društva Grable, društva za kreativno grabljenje sveta, in Loškega muzeja ter ob podpori Občine Škofja Loka. Prireditev iz Cikla mesečnih pripovedovalskih dogodkov za odrasle bo hkrati potekala v okviru »Poletne muzejske noči«. Na ploščadi na grajskem vrtu Loškega muzeja bo z glasbeno-pripovedovalsko predstavo gostovala zasedba Bajate.

Tako je zapisano v vabilu:

»Na začetku ni bilo nič … Potem je prišel sveti petelin in za njim človek. Dobil je svoj dom, svoj um in svojo voljo. Razbil je nebeško jajce, iz katerega so na Zemljo v močnih curkih stekle vse tegobe tega sveta in jo opustošile življenja. Preživel je le en človek. Ta je začel Tomažev rod. Kdo je Tomaž in kaj ima skupnega s Kurentom, Smrtjo in Hudičem? Vabljeni, da prisluhnete, kaj imajo o tem povedati slovenske ljudske pesmi in pravljice.

Bajate so pripovedovalsko-glasbena zasedba, ki goji ljubezen do pripovedovanja ljudskih in osebnih zgodb v vseh oblikah. Žanrsko so težko opredeljivi, saj v svojih pripovedih združujejo besede in zvok, pravljično in zemeljsko, svetlo in temačno. Še posebej so naklonjeni slovenskemu ljudskemu izročilu, ki ga raziskujejo in interpretirajo z veliko mero odgovornosti in spoštovanja do starega, hkrati pa vanj vpletajo nova sozvočja in sveže zgodbe.

Zasedba: Maša Budič (pripoved, flavta), Nina Milavec (pripoved), Rebeka Bogataj (vokal), Urša Mihevc (vokal), Danijel Bogataj (vokal, violina, kitara, mandolina), Blaž Podobnik (vokal, harmonika, kitara).

Ker bo dogodek na prostem, priporočamo, da s sabo prinesete nekaj, na čemer vam bo toplo in udobno sedeti.«

Vabljeni!

Foto in vir: FB dogodka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating