Vam je prispevek všeč?

Danes, v torek, 4. februarja 2020, ob 19. uri vabljeni v Sokolski dom v Škofji Loki na glasbeno-gledališko predstavo »Tesla«, avtorsko mojstrovino vsestranskega glasbenika Janeza Dovča.

Osrednja osebnost predstave je seveda izumitelj Nikola Tesla, za katerega številni trdijo, da je »človek, ki je izumil 20. stoletje«.

Predstava se sprehodi skozi devet poglavij Teslovega življenja, ki s pomočjo glasbe, poskusov, biografskih odlomkov in citatov postopno predstavijo svet Nikole Tesle, njegovih izumov in predvsem njegove neizmerne humanistične želje po izboljšavi sveta za prihodnje generacije. Tesla se nam v šolski uri predstavi ne le kot znanstvenik in izumitelj, temveč tudi kot rahločuten vsestranski umetnik, nekakšen sodobni Leonardo da Vinci, čigar način ustvarjanja je najpogosteje spominjal na Mozartovo ustvarjanje glasbe.

Tesla je bil znan kot izjemen prezentator svojih idej, podobno kot Krištof Kolumb s svojim jajcem ali Steve Jobs v svetu računalništva. Tako tudi vsako poglavje predstave zaznamuje drug inštrument, med katerimi je najti tako eksotične kot malone futuristične, kot so Teslova tuljava, laserska harfa, teremin, sintetizatorji zvoka, doma narejena glasbila, vsakdanji predmeti in, nenazadnje, tudi prav poseben gost, Nao.

Namen spektakla pa ni zgolj zgodovinski pregled življenja enega najvplivnejših znanstvenikov, temveč predvsem predaja njegovega sporočila zanamcem, ki jim polaga na srce, naj sodelujejo pri gradnji Novega sveta, ki »ne bo svet zatiranih in ponižanih, temveč svobodnih ljudi in narodov, enakovrednih v dostojanstvu in spoštovanju sočloveka«.

Predstava želi vzbuditi otroško čudenje in željo po samostojnem raziskovanju in odkrivanju. Skozi eksperimente predstavi frekvence, vibracije ter povezavo med fiziko in glasbo.

Predstava v sebi združuje najljubša Dovčeva svetova: fiziko in glasbo. Skupna točka obeh, kot tudi vrste Teslovih izumov, je resonanca, fizikalni pojav, ki je osnova vseh glasbenih inštrumentov in je ključen tudi pri sobivanju človeka s sočlovekom in naravo.

Vstopnice po ceni 12 evrov si lahko priskrbite na blagajni Sokolskega doma v času uradnih ur. Vabljeni!

Foto: FB dogodka

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating