Vam je prispevek všeč?

Na ponedeljkovi popoldanski vladni novinarski konferenci je o problematiki domov za starejše med epidemijo novega koronavirusa spregovorila tudi Silva Košnjek, direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših (CSS) Škofja Loka, v katerem so bili oktobra prvi, ki so rdečo cono za obolele stanovalce in zaposlene preselili na zunanjo lokacijo – v športno dvorano bližnje Osnovne šole Jela Janežiča. Če ste prenos zamudili, vam v nadaljevanju ponujam vse glavne poudarke direktorice, ki v videoposnetku (spodaj) nastopa med 11. in 23. minuto.

Prvi val zelo uspešen

»CSS Škofja Loka je bil prvi, ki je moral zaradi pomanjkanja tehničnih prostorov oziroma zadostnih kapacitet, da bi lahko zagotovili rdečo cono, pristopiti k iskanju večjega prostora, v katerega bi lahko namestili večje število obolelih. Prvi val je bil za nas zelo uspešen, imeli nismo nobenega covid-pozitivnega stanovalca. V drugem valu pa se je od 28. septembra, ko se je prva okužba pojavila v našem centru, število eksponentno dvigovalo. Krizni načrt, ki smo ga imeli takrat pripravljenega, v 14 dneh ni več zadoščal za celotno pokrivanje oziroma namestitev obolelih stanovalcev v okviru centra, zato smo skupaj s koordinacijsko skupino Gorenjske s pomočjo Občine Škofja Loka začeli iskati večji prostor, takrat je bila najustreznejša in za nas najboljša rešitev telovadnica OŠ Jela Janežiča, ki smo si jo s koordinatorji ogledali, dobili njihovo soglasje, zelo hitro tudi soglasje resornega ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter soglasja županov štirih občin, lastnic telovadnice,« je začetno fazo selitve opisala Košnjekova.

V dveh dneh

Angažirali so se hitro in ažurno. »V dveh dneh, od petka popoldne do nedelje, smo zagotovili in ustrezno uredili celoten prostor. Sami smo s tehnično službo, to so naši trije hišniki, z vodjo zdravstveno-negovalne službe, vključno z mano in dvema upokojenima sodelavkama v dveh dneh v celoti pripravili dvorano, ki smo jo preuredili tako, da smo s predelnimi stenami vzpostavili dvo- in troposteljne ter eno enoposteljno sobo, v katere smo v prvi fazi namestili 7 postelj iz centra, da smo lahko s ponedeljkom, 19. oktobra, ob prevozu naših prvih stanovalcev v rdečo cono že imeli vzpostavljeni dve troposteljni sobi. Vse stanovalce smo preselili z veliko pomočjo NMP – dežurne službe Zdravstvenega doma Škofja Loka. Tako smo 33 stanovalcev v enem dnevu, od 9. do 15. ure, prepeljali v rdečo cono, ki je posebni oddelek našega centra. Znotraj centra imamo še vedno lahko zagotovljeno sivo cono, ki smo jo zagotovili tako, da smo izpraznili vse pisarne uprave. Jaz in vsa uprava smo zdaj v dveh zabojnikih, nekateri delajo od doma, zdelo se nam je mnogo bolj primerno stanovalcem zagotoviti enoposteljne sobe, uprava bo lažje preživela v zimsko-jesenskem času v zabojnikih kot stanovalci,« poudarja direktorica.

Statistika?

Kako kažejo številke? »Preselili smo 33 stanovalcev, prišli smo že na zelo dobro številko le 10 obolelih, žal pa se nam je prejšnji teden pojavilo 10 novih okužb, tako da je trenutno stanje v rdeči coni 24 stanovalcev, med njimi imamo tudi obolele zaposlene. Doslej je bilo okuženih 46 zaposlenih, 31 se jih je že vrnilo na delo. Z veseljem povem, da se je tudi več kot polovica od 85 vseh obolelih stanovalcev že vrnila nazaj v belo ceno, v naš center. Stanje niha, a je dosti bolj stabilno kot 19. oktobra. Vsem zaposlenim s hišnikom in z menoj vred ter vsem stanovalcem z našo vodjo zdravstveno-negovalne službe in lastno ambulanto, ki jo na srečo imamo v centru, brise jemljemo sami in jih s pomočjo zdravstvenega doma dostavljamo v laboratorij v Kranj. Kadar je to v popoldanskem času, jih tudi sami pripeljemo, da še isti dan dobimo rezultate in se temu primerno uspemo organizirati in preseliti stanovalce v rdečo cono,« je razložila Košnjekova.

Okužbe le prek zaposlenih

»Prvo okužbo smo dobili s stanovalko, ki se je vrnila iz bolnišnice po zdravljenju. Nismo vedeli, da je bila v kontaktu, tako da se je njen virus s sprehodi, druženji zelo hitro eksponentno razširil. Zajezili smo ga pri številu 33. Nato se je število manjšalo, potem so bili dnevno po eden, dva, trije. V tem trenutku so verjetno dodatne okužbe lahko le prek zaposlenih, kljub zaščitni opremi. Stanovalci, ki so resnično v svojih sobah, so zdaj res lahko okuženi le prek nas zaposlenih. To je tista negotovost, ki vzbuja strah od danes do jutri, kdaj se bo še kaj zgodilo,« dodaja Silva Košnjek.

Kaj pogrešajo stanovalci?

Kaj stanovalci najbolj pogrešajo? »Ni lahko obdobje. Stanovalci najbolj pogrešajo druženje. Po oddelkih so bili zelo vajeni skupinskih druženj, skupnih dogodkov, vendar smo že prejšnji teden pristopili k sprehajanju, skupaj z zaposlenimi oziroma prostovoljci gremo na sprehod v senzorični park; vzpostavljati smo začeli vaje za spomin, določene aktivnosti, telovadbo v manjših skupinicah. Sobna kolesa jim pripeljemo v sobe, da niso tako zaprti in osamljeni, kot se morda sliši. Zaposleni delajo po 13 ur na dan, po enem prostem dnevu zopet 13 ur; ni enostavno, a se res trudimo, da skušamo tudi s študenti, dijaki, prostovoljci stanovalcem omogočiti čim prijetnejši dan. Tudi zapojemo in zaigramo na harmoniko, nismo povsem zaprti. Skladno z dogovori in potrebami delamo tudi določene izjeme, tako da so v izjemnih primerih dovoljeni tudi obiski,« izpostavi direktorica.

Solidarnost, pomoč, sodelovanje

Hvaležna je vsem sodelavkam in sodelavcem v CSS Škofja Loka: »Pohvalila bi vse zaposlene, ki so v tem trenutku znali solidarno pristopiti k sodelovanju, drug drugemu pomagati, ne glede na to, ali je bil to zdravstveno-negovalni kader, socialna služba, delovna terapija, fizioterapija … Še posebej pa smo bili veseli enega od svojcev naše stanovalke, ki je bil pripravljen stopiti tudi v svet rdeče cone in omogočiti, da smo dobili kontakte prek telefona, skypa, vibra stanovalcev s svojci. Skupaj smo stopili, kljub težkemu položaju se določene stvari dajo lepo izpeljati, vendar s potrpljenjem vseh nas – svojcev, stanovalcev in zaposlenih.«

Ni tako grozno!

Sklepna misel direktorice Silve Košnjek naj bo optimistična: »Pazite nase, vedite pa, da po domovih ni tako grozno, tudi poveselimo se in se nasmejimo.« Vse dobro stanovalcem in zaposlenim v CSS Škofja Loka!

 

Foto in vir: YouTube

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating