Vam je prispevek všeč?

Mesec dni in pol po simpoziju ob 100-letnici rojstva filozofa in esejista Milana Komarja (1921–2006), ki je potekal v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, bodo o ključnem mislecu moderne slovenske realistične filozofije spregovorili tudi v Škofji Loki.

Muzejsko društvo Škofja Loka namreč danes, v sredo, 6. oktobra 2021, ob 19. uri v Sokolskem domu pripravlja tradicionalni Blaznikov večer z naslovom »Dr. Milan Komar, glasnik lepega in resničnega med Škofjo Loko in svetom«, na katerega je povabilo tri eminentne goste.

V razpravi bodo sodelovali publicistka in kulturna delavka iz Gorice Erika Jazbar, Jure Komar, sin Milana Komarja, doma iz Buenos Airesa v Argentini, in poznavalec Komarjeve »Philosophie perennis – večne filozofije«, literarni zgodovinar dr. Matija Ogrin.

Zakaj Škofja Loka? Tu je dr. Milan Komar preživel zgodnje otroštvo in mladost, saj je bil njegov oče tu davčni uslužbenec. Dr. Milan Komar je večkrat omenil, da se počuti Ločana, kar je navsezadnje razvidno tudi iz Škofjeloških sonetov, ki jih je posvetil gorenjski srednjeveški lepotici.

Milan Komar: Škofji Loki / Za tisočletnico

O Loka, hvala ti za tista leta,
za vse veselje, sonce, bujno cvetje.
Zaklad globinski, trajno doživetje,
na skrivnem peta pesem, neizpeta.

Spominov tisoč v srcu se prepleta
in duhu nudi tla, močnó zavetje,
zagon in hrano, vabi ga v razpetje
vseh sil: o bitja teža, slast obeta!

Blešči se grad v daljavi, kapucini,
stoji pogumno sveti Jakob v veri,
tišče se hiše kot golobi v gruči.

Le búči divji burni svet, le búči:
pot gre navzgor v nespremenljivi smeri,
ki pne se iz zvestobe korenini.

Vir: Muzejsko društvo Škofja Loka

Foto: Sokolski dom

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating