Loading dogodki
Ta dogodek je minil.
Vam je prispevek všeč?

Z začetkom prazničnega meseca decembra v mestih zasijejo praznične luči. Tudi Škofja Loka bo zažarela, saj bomo na prvi decembrski dan prižgali novoletno okrasitev in s tem naznanili začetek festivala Loka v snegu, ki bo tudi tokrat ponudil dogodke za vse okuse.

Novo leto je čas, ko se srečata preteklost in prihodnost: razmišljamo o tem, kar se je zgodilo in kujemo načrte za prihodnost. Zasnova novoletne osvetlitve v Škofji Loki temelji na tem izhodišču, na nadgradnji starega in zgodovinskega v novo, sodobno in moderno. Okrasitev je voščilo prebivalcem in obiskovalcem mesta – voščila so izpisana v pisavi, ki izvira iz darilne listine, s katero je leta 973 nastala Škofja Loka. Pisava simbolizira bogastvo in intelektualno moč srednjeveškega mesta. Okrasitev dopolnjuje simbol, izpeljan iz črke S, ki upodablja sončno kolo. Kolo je tudi prispodoba časa in kroženja, ki presega preteklost in sega v prihodnost s svežo energijo, močjo, jasnostjo in zavedanjem. Sončno kolo je nedvoumno voščilo napredka. Simbol, oblikovan prav za to priložnost, je znamenje rojstva sonca in svetlobe, kar sovpada s praznovanjem prehoda leta tako v krščanski kot v staroverski tradiciji, pa tudi v drugih kulturah.

Prižigu novoletnih luči bo sledilo uradno odprtje Izložb domišljije – prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v starem mestnem jedru Škofje Loke. Že četrto leto zapored bodo obiskovalcem na ogled in v nakup ponujena umetniška dela, rokodelski izdelki, fotografije, ilustracije in še mnogo drugega. Poskrbljeno bo tudi za bogat spremljevalni program. Odprtje bo popestrila ponudba prazničnih dobrot na stojnicah Okusov Izložb domišljije.

Za glasbeno popestritev uvoda v decembrsko dogajanje bo poskrbela zasedba Moon Time Quartet, ki jo sestavljajo Dejan Mesec (tenor saksofon), Leon Pregelj (klaviature), Toni Humar (bas kitara) in Jaka Strajnar (bobni). Člani se med seboj sicer dobro poznajo prek sodelovanj v drugih zasedbah. Z Moon Time Quartetom pa predstavljajo postklasično, sproščeno in hkrati energično dimenzijo dobro poznanih starejših jazzovskih standardov. Obeta se nam večer v živahnih ritmih, ki bodo nedvomno ogreli tudi tiste najbolj zmrzljive.

Odprtje Izložb domišljije in prižig novoletnih lučk bosta potekala tudi slabem vremenu. Prosimo, da za morebitne spremembe programa spremljajte objave na spletni strani Loka v snegu, Facebooku Loka v snegu in Izložbe domišljije.

Vstop je prost.