Loading dogodki
Ta dogodek je minil.
Vam je prispevek všeč?

Komorni zbor DEKOR se je že ob ustanovitvi (2015) zapisal med vidnejše slovenske vokalne ansamble z usmeritvijo v visoko kakovost, programsko inovativnost, zrelost in raznolikost. Pevci iz vse Slovenije, ki so v preteklosti peli v priznanih slovenskih in nekaterih tujih zborih, vsako leto medse povabijo uveljavljenega slovenskega ali gostujočega tujega dirigenta. Med njimi je spomladi 2017 stalnejše umetniško vodstvo prevzela tržaška Slovenka Petra Grassi.
………………………………………………………………………………………………………….
Temeljna vizija Komornega zbora Dekor so tehtni, vsebinsko zaokroženi sporedi s številnimi prvimi izvedbami v Sloveniji. Zbor se je že kmalu preizkusil tudi na tekmovalnem odru (Spittal, 3. mesto in priznanje za najboljšo izvedbo obvezne renesančne skladbe) in kot demonstracijski zbor na 1. Državnem tekmovanju Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok. Leta 2017 je navdušil s pri nas malo poznanim programom italijanskih renesančnih in sodobnih del Italiantica – Glasbeno zrcalo besede med renesanso in sodobnostjo, ki ga je izoblikovala Petra Grassi. Novembra istega leta pa se je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na Modrem abonmaju pridružil Orkestru in Zboru Slovenske filharmonije ter priznanemu klarinetistu Matetu Bekavcu pri krstni izvedbi dela The Dreams of a Sleeping World ameriškega skladatelja Chada Cannona. Ustvarjanje s klarinetistom, skladateljem in dirigentom Matetom Bekavcem se je nadaljevalo in pod njegovim umetniškim vodstvom so z mednarodnimi instrumentalnimi solisti (Jako Stadlerjem, Boženo Angelovo, Geo Pantner in solisti Akademije Kronberg iz Nemčije) in dirigentko Petro Grassi v Sloveniji in Srbiji predstavili vokalno-instrumentalni program Plod tišine. Aprila je Dekor na slovenskem državnem tekmovanju Naša pesem prejel priznanje za najboljši mešani zbor in osvojil absolutno prvo mesto, Petra Grassi pa priznanje za najboljšega dirigenta tekmovanja.


………………………………………………………………………………………………………….
PETRA GRASSI (1988) je magistrirala z odliko in pohvalo iz zborovskega dirigiranja na Konservatoriju v Trentu v razredu Lorenza Donatija ter z odliko diplomirala iz klavirja in glasbene pedagogike na Konservatoriju v Trstu, kjer je študirala tudi kompozicijo. Na slovenski in evropski zemljevid zborovskih dirigentov so jo v kratkem obdobju postavile tri pomembne uvrstitve: zmaga na 1. Državnem tekmovanju za slovenske zborovodje Zvok mojih rok (Ljubljana, 2016), zmaga in nagrada za najmlajšega finalista na italijanskem državnem tekmovanju za zborovske dirigente Le mani in suono (Arezzo, 2015) ter tretje mesto in nagrada občinstva na Mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa Cantat (Torino, 2015). Udeležila se je mojstrskih tečajev s priznanimi dirigenti, kot so Gary Graden, Nicole Corti, Javier Busto, Bruno Boterf, Bo Holten, Georg Grün in Daniel Reuss. Vodila je Dekliški zbor Kraški slavček, vodi Vokalno skupino Vikra in Mladinski zbor dežele Furlanije – Julijske krajine ter je od lanske pomladi stalna dirigentka Komornega zbora Dekor iz Ljubljane. Izbrana je bila kot mlada dirigentka v Evropski mreži profesionalnih zborov Tenso, dvakrat je bila povabljena za delo s profesionalnimi zbori pod mentorstvom svetovno priznanih dirigentov (med drugim je dirigirala Estonskemu komornemu zboru). Z zbori je prejela prve nagrade na državnih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih v Arezzu, Olomoucu, Bad Ischlu, Benetkah, Čedadu in Mariboru ter naziv najboljša dirigentka tekmovanja na Naši pesmi 2018, Corovivu 2017 in v Benetkah 2014. Vodila je več zborovskih delavnic v Sloveniji in Italiji, med drugim v sezoni 2017/18 tečaj dirigiranja v organizaciji JSKD, je članica strokovnih žirij ter vodi tečaje po italijanskih konservatorijih. Poučuje na Glasbeni matici Marij Kogoj v Trstu, kjer je umetniški vodja zborovodske šole.
____________________________________________

Vstopnice: 15 €
Skupinske vstopnice (10 oseb ali več): 8 €/osebo

Vstopnice si lahko priskrbite na blagajni Sokolskega doma Škofja Loka.