Vam je prispevek všeč?

O Davidu Galetu, zdravstvenem reševalcu v NMP Škofja Loka, sem poročal že pred časom, ko se je v navezi s Tadejem Begušem septembra veselil drugega mesta na 12. tekmovanju ekip v nujni medicinski pomoči na Rogli. Včerajšnji dogodek, o katerem se je danes razpisal Žurnal24, le potrjuje, da njun uspeh ni bil naključje.

Za kaj je pravzaprav šlo, si lahko v celoti preberete TUKAJ, na kratko pa: včeraj okrog 22. ure je moški na Celovški cesti v Ljubljani doživel srčni zastoj, ravno takrat pa je mimo pripeljal David Gale, ki je imel v svojem zasebnem vozilu defibrilator.

»Zagledal sem ustavljen avto in polno očividcev. Vklopil sem smernike, pristopil, povedal, da sem reševalec, in vprašal, ali potrebujejo pomoč,« se spominja Gale. Odvrnili so mu, da je moškemu slabo, ko pa se je sklonil k njemu, je takoj videl, da gospod ne diha in je v srčnem zastoju. Nemudoma so ga začeli oživljati.

»Reševalci imamo zaradi paranoje, da se bo komu kaj zgodilo, kovček v avtu. Imeli smo torej vso opremo, moškega smo intubirali in ga začeli predihavati,« poudarja Gale. Več čas so bili v stiku z dispečersko službo, ki je na kraj poslala reševalno vozilo z zdravnico: »Ko so prišli, se je gospod začel upirati tubusu. Spontano je zadihal, imel tipne impulze, preživel je.«

Zelo pomembno se mu zdi, da ni bil sam, in se zahvaljuje vsem, ki so bili zraven. »Tam je bil tudi policist trezne glave. Vprašal sem ga, ali zna masirati. Prikimal je. On je masiral, jaz sem naredil ostalo,« je za Žurnal24 še povedal David Gale, ki je storil izjemno delo, za kar mu bo gospod, ki ga je rešil, večno hvaležen.

David Gale, globok priklon in spoštovanje!

Foto: FB David Gale

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating