Vam je prispevek všeč?

Škofja Loka je ena najbolj športnih občin v Sloveniji, saj je v preteklosti ponudila že mnogo imen najvišjega kova – in jih ponuja tudi danes! Tistih, ki so v preteklem letu med njimi najbolj izstopali, so se nocoj spomnili in jih počastili na slavnostni podelitvi priznanj Zavoda za šport in Športne zveze Škofja Loka zaslužnim športnikom in športnim delavcem. Prijetno prireditev je pospremil nastop učencev Glasbene šole Škofja Loka.

Nagrajenci za leto 2017: dobitniki svečanih listin so rokometni reprezentanti Darko Cingesar, Jure Dolenec in Matej Gaber ter Športno društvo Kondor Godešič; dobitniki zlatih plaket suparka Manca Notar, trener karateja Miha Oblak, Odbojkarski klub Lubnik, smučarski delavec Uroš Peternel, Plezalni klub Škofja Loka in Športno društvo Polet; prejemniki srebrnih plaket smučarski delavci Stane Kejžar ter Matevž in Marica Maretič, rokometni delavec Igor Stupnišek; dobitniki bronastih plaket so soustanovitelja Jadralnega kluba Loka Timing Miloš Četrtič in Goran Djordjevič, predsednik Odbora muzeja športa Marjan Luževič in avto moto funkcionar Niko Prevc. Podelili pa so še devet preostalih priznanj.

Poimenski seznam dobitnikov vključno z utemeljitvami objavljam v nadaljevanju.

PRIZNANJA ZA MLADEGA PERSPEKTIVNEGA ŠPORTNIKA in ŠPORTNE REZULTATE V LETU 2017

SAŠO BERTONCELJ

Sašo Bertoncelj je zvezda stalnica na podelitvah priznanj najboljšim športnikom občine, saj je bil na podelitev povabljen vsako leto od 2006. dalje. Bronasta in zlata plaketa sta obeležili prvi dve leti njegove vrhunske športne poti. V letu 2013 je prejel svečano listino, vsa ostala leta pa majoliko za potrjene vrhunske rezultate v državnem, evropskem ali svetovnem merilu. V letu 2016 je že tretjič osvojil prvo mesto v seštevku svetovnega pokala na konju z ročaji. Leto 2017 je bilo le nadaljevanje dosedanjih uspehov, kar potrjuje zmaga v svetovnem pokalu in udeležba v finalu evropskega in svetovnega prvenstva. Osmo mesto s svetovnega prvenstva v Kanadi ga je vzpodbudilo k obljubi: »Prihodnjič gre pa ena kolajna z mano v Slovenijo«.

ANDREJA DOLINAR

Z Andrejo Dolinar smo se prvič srečali na podelitvi športnih priznanj v letu 2000. Takrat je prejela srebrno plaketo za 4. mesto na paraolimpijadi v Sidneyju. Čez tri leta je Andreja skupaj z Matejo Pintar dobila zlato plaketo za 1. mesto na evropskem prvenstvu, v letu 2010 pa svečano listino za bronasto odličje na svetovnem prvenstvu v Koreji. Do danes so ji bile podeljene še štiri majolike za odlične dosežke. Čeprav je bilo vmes nekaj počitka, je Andreja v letu 2017 v dvojici z Barbaro Meglič osvojila 4. mesto na 15. evropskem prvenstvu v Laškem med igralkami iz 31 držav. Andreja pravi: »Še bo treba delati. Motivira me vsak poraz, zato sem odločena, da se še bolj lotim turnirjev. Časa imam dovolj in vesela sem, da sem po dveh letih vnovič ujela tekmovalni ritem.«

TINE GARTNER

Več kot desetletje Tine trenira in igra rokomet v domačem klubu Urbanscape Loka. Z zavzetim delom in sposobnostjo je opozoril nase in postal član slovenske reprezentance starejših kadetov. Tako je v letu 2016 na evropskem prvenstvu v sosednji Hrvaški z reprezentanc osvojil 4. mesto, lani v avgustu pa 13. mesto na svetovnem prvenstvu starejših kadetov v Gruziji. V klubu so nanj ponosni.

JOŠT JURIČAN

Rokometu se je zapisal kot mlad fantič in s tem nadaljeval družinsko tradicijo očeta in strica. Med vrata se je postavil in jih nekajkrat dobesedno zaprl pred tekmeci. Kakovost vratarja ga je privedla v slovensko kadetsko reprezentanco, s katero je v juliju 2017 osvojil drugo mesto na evropskem mladinskem olimpijskem festivalu v Györu na Madžarskem. Z odličnim branjenjem je prispeval pomemben delež k uspehu slovenske reprezentance. Potrebno je omeniti, da je Jošt osvajal naslove državnih prvakov že prej, v različnih starostnih skupinah. Naj to pot nadaljuje tudi v prihodnje.

MATIC PIPP

Rokometna pot Matica je zelo podobna Tinetovi in Joštovi, saj so ista generacija. Zavzeti na treningih, strokovno vodeni in z jasnimi cilji, zmagati na vsaki tekmi. Matic je debelo desetletje med mladimi loškimi rokometaši med najboljšimi. Zato je imel čast zastopati Slovenijo na evropskem prvenstvu za starejše kadete v letu 2016, na katerem so osvojili 4. mesto, in lani na svetovnem prvenstvu starejših kadetov v Gruziji, kjer je reprezentanca Slovenije zasedla 13. mesto. Na mladih je prihodnost.

ALOJZIJA PIRC

Srebrni plaketi za dosežek v letu 2012 in zlati v letu 2015 so danes dodali še tretjo majoliko za dosežene odlične rezultate Alojzije, ki jih je dosegla v kegljanju za slepe in slabovidne v letu 2017. Naj jih omenimo le nekaj:

– 1. mesto na prvenstvu Zagreba in na Trofeji Beograda,

– 2. mesto na mednarodnem turnirju v Osijeku in Pokalu Kranja,

– 3. mesto na evropskem prvenstvu ekipno v Apatinu in mednarodnem turnirju na Reki.

Prva mesta osvaja tudi na državnem prvenstvu in na drugih tekmovanjih različnih organizatorjev. Alojzija je s svojimi rezultati, ki so plod zavzetega dela, prava ambasadorka športa za invalide. Nanjo smo lahko res ponosni.

GREGOR SELAK

Gregor pleza in tekmuje v kategoriji Rp3: z omejenim gibanjem, močjo in ravnotežjem. V letu 2017 je zasedel 4. mesto v seštevku svetovnega pokala. Odličen rezultat. Vendar je v njem kar veliko pelina. Gregor bi bil lahko drugi, če bi se udeležil decembrskega tekmovanja v Bangaloreju v Indiji. Finančno te poti ni zmogel, pomoči pa ni bilo. Kljub odličnim rezultatom, preplezanim smerem 6a, 6b, 7a, 7b in 8a težavnosti in velikim lastnim vložkom je moral priznati poraz. Sam pravi, da je padel z odra. Tam je prostor za prve tri, on je bil četrti. Zmago na paraplezalnem mastersu v Imstu, tretje mesto v Brianconu, drugo s svetovnega pokala v Edinburgu je dopolnil še z bronom iz Sheffielda. Rezultati nas kličejo k pomoči Gregorju, saj pri 28 letih zmore še marsikateri podvig.

JANEZ SVOLJŠAK

Podeljena majolika za dosežen rezultat v letu 2014, ko je postal mladinski svetovni prvak, in zlata plaketa v letu 2016 za naslov evropskega prvaka v lednem plezanju v težavnosti sta lepa športna osnova za dosežene rezultate v letu 2017. V svetovnem pokalu je v vsej sezoni nanizal uvrstitve: v ameriškem Durangu je bil sedmi, v kitajskem Pekingu peti, v Južni Koreji šesti, v švicarskem Saas Feju ponovno peti in v Rabensteinu deveti. Skupaj je zasedel 4. mesto na svetovnem prvenstvu. Pravi, da se bo z lednega plezanja preselil v naravno skalo, kjer bi rad začutil povezanost z naravo in si tako napolnil baterije za naslednje podvige.

ŽAN TUŠEK

Žan Tušek se je v marcu 2017 udeležil Zimskih svetovnih iger specialne olimpijade na avstrijskem Štajerskem. V teku na smučeh v klasični tehniki, je osvojil zlato kolajno. Sandra Možina, tudi članica loškega Sožitja, ki pa je občanka Gorenje vasi, je osvojila bronasto odličje v veleslalomu. Žana je sprejel tudi loški župan Miha Ješe, skupaj s trenerjem in spremljevalcem na olimpijadi in predsednikom društva Sožitje, Markom Mohoričem. Na olimpijadi je sodelovalo 2700 tekmovalcev iz 107 držav, zato je Žanov uspeh res velik.

BRONASTE PLAKETE

MILOŠ ČETRTIČ

Miloš Četrtič je bil eden od sedmih ljubiteljev jadranja v Škofji Loki, ki so daljnega leta 2001 ustanovili Jadralni klub Loka Timing. Od vsega začetka, s krajšo prekinitvijo, je blagajnik kluba, v katerem vestno skrbi za urejenost in preglednost klubskega finančnega poslovanja. Kot ljubiteljski fotograf vsa leta spremlja jadralske dogodke in jih ohranja na fotografijah. Njegova obsežna zbirka fotografij na klubski spletni strani in v arhivu je nepogrešljiv vir klubske zgodovine. Večino fotografij ob 10-letnici kluba za zbornik in razstavo je njegovih. Od vsega začetka se v različnih posadkah udeležuje domačih in mednarodnih regat in je zaslužen za prenekatero dobro uvrstitev naših jadrnic.

GORAN DJORDJEVIČ

Tudi Goran Djordjevič je med tistimi, ki so leta 2001 ustanovili Jadralni klub Loka Timing. Od vsega začetka se poleg ljubiteljskega jadranja posveča regatnemu jadranju. Redno se udeležuje regat v slovenskem, hrvaškem in italijanskem morju. Leta 2012 na Cresu in leta 2017 v Miljah pri Trstu pa se je s svojo ekipo udeležil tudi svetovnega prvenstva v jadralskem razredu ORC. Na pokalu Slovenije 2017, ki vključuje 7 regat čez celo sezono, je zasedel 1. mesto v svojem razredu in drugo mesto na državnem prvenstvu po sistemu ORC handicap. Na svetovnem prvenstvu ORC je bil na odličnem 13. mestu med neprofesionalci. Tudi na tujem dosega odmevne rezultate, izpostavimo naj 1. mesti absolutno na ISW regati v Biogradu in ORC regati Milje – Portorož. Na regatnem polju je s svojimi uvrstitvami močno pripomogel k razpoznavnosti Jadralnega kluba Loka Timing iz Škofje Loke.

MARJAN LUŽEVIČ

Marjan Luževič je predsednik Odbora muzeja športa v Škofji Loki vse od njegove ustanovitve v februarju 2010. S svojim prizadevnim strokovnim delom, ob sodelovanju celotnega odbora, je uspel idejo o muzeju športa pripeljati do cilja – do odprtja oddelka športne dejavnosti v Škofji Loki, v okviru Loškega muzeja. Svečani in odmevni akt otvoritve se je zgodil 20. decembra 2017 na Loškem gradu, ob prisotnosti velikega števila nekdanjih in sedanjih športnikov in funkcionarjev loških športnih društev. S tem se loški šport prikazuje vsem obiskovalcem muzeja v vsej svoji veličini in več kot stoletni tradiciji. Več sto zbranih predmetov, ki prikazujejo tedanjo opremo, dokumenti o dosežkih in pričanja športnikov in organizatorjev športa na Loškem so trajna vrednota, vredna zgodovinskega spomina.

NIKO PREVC

Niko Prevc je dolgoletni športni funkcionar – sodnik v času, ko je Avto moto društvo Škofja Loka organiziralo mednarodne moto dirke. Ko dirk ni bilo več, je sodeloval pri delu športne komisije, pri organizaciji reli tekmovanj za državna prvenstva v tedanji Jugoslaviji. Še vedno pa je zelo aktiven pri preventivnih akcijah in pri varovanju otrok na cestnih prehodih ob začetku šolskega leta. Aktiven je tudi na več drugih področjih, tudi kot gasilec. Zaradi dolgoletne aktivnosti, ki jo je Niko Prevc posvetil delu v avto moto športu, v letih od 1970 pa vse do danes, ga društvo predlaga za prejemnika bronaste plakete.

SREBRNE PLAKETE

STANE KEJŽAR

Je član Smučarskega kluba Alpetour in njegovih predhodnikov že nad 50 let. Na začetku kot tekmovalec, po končani nekajletni tekmovalni karieri pa kot društveni delavec opravlja vrsto nalog za uspešno izvedbo tekmovanj. Usposobljen je za sodnika in to nalogo opravlja na štartu ali na progi. Kar 30 let pa Stane sodeluje v najbolj odmevnem tekmovanju Pokalu Loka, kot član odbora in kot eden nosilcev pri izvedbi nalog za nemoten potek tekmovanj in prireditev, ki so vezane na to tekmovanje. Prav tako sodeluje pri vseh ostalih tekmovanjih in v delu kluba, ko je treba poprijeti za delo na pripravi prog v poletnem času na Starem vrhu. Za prizadevno delo se Stanetu klub zahvaljuje in računa nanj tudi v prihodnje.

MATEVŽ in MARICA MARETIČ

Matevž Maretič je član Smučarskega kluba Alpetour Škofja Loka od leta 1980, kar je več kot 35 let, in ves čas svojega članstva aktivno deluje pri delu kluba. Njegovo delo je povezano s sodelovanjem pri regionalnih, državnih in mednarodnih tekmovanjih v alpskem smučanju. Matevž ima opravljen sodniški izpit in je skrbnik ter vodja sodnikov na progi. Na vseh tekmovanjih sodeluje z žirijo tekmovanja, ki opravi pregled diskvalifikacij. V okviru mednarodnega tekmovanja otrok v alpskem smučanju za Pokal Loka Matevž že 30 let skrbi za koordinacijo vseh sodnikov na progi in zagotavlja objektivnost njihovega dela na vseh 8 tekmah Pokala.

Prav tako poskrbi za vsa ostala tekmovanja in tu mu je nepogrešljiva pomoč žena Marica, ki sodeluje pri vseh nalogah. Oba se udeležujeta udarniških akcij, ki jih Smučarski klub Alpetour Škofja Loka organizira v poletnih mesecih na smučišču Stari vrh. V njunem primeru je rek, da za vsakim uspešnim moškim stoji uspešna ženska, resnično dokazan. V klubu želijo, da tako ostane še v naprej in se jima zahvaljuje s skupnim priznanjem: srebrno plaketo.

IGOR STUPNIŠEK

Igor Stupnišek je dolgoletni trener in rokometni delavec, ki je s svojim delom na rokometnem področju zaznamoval mnoge generacije loških rokometnih igralcev. Igor je trener z daleč najdaljšim stažem v Škofji Loki, saj je to funkcijo opravljal več kot dvajset let in to v času največjih sprememb na rokometnem področju. Ob okroglem jubileju, 80-letnici, ki jo je praznoval lani, ga Rokometno društvo Urbanscape Loka predlaga za prejemnika priznanja – srebrno plaketo za uspehe in neumorno delo na področju razvoja rokometa v Škofji Loki.

ZLATE PLAKETE

MANCA NOTAR

Pred letom dni smo na tovrstni prireditvi rekli, da je Manca Notar postavila Slovenijo na svetovni suparski zemljevid. Tudi v letu 2017 je nadaljevala rezultate, ki v svetu nekaj veljajo. Kot najmlajša Evropejka je preveslala razdaljo med havajskima otokoma Molokai in Oahu, ki velja za izredno zahtevno. Na svetovnem prvenstvu v Köbenhavnu je v šprintu na 200 m premagala vso svetovno elito, na 20 km pa osvojila deseto mesto. S tem je Manca postala že dvakratna svetovna prvakinja na napihljivih deskah. Pravijo, da v tretje gre rado, naj se to zgodi že v letošnjem letu, da se ob letu spet srečamo na tem mestu. Manca je tudi dobra študentka laboratorijske biomedicine. Zato ji želimo, do bo pri svoji življenjski odločitvi tudi tako uspešna kot v SUP.

MIHA OBLAK

V letu 2017 je minilo že 32 let, odkar je Miha prevzel vodenje karate športnega krožka v okviru ŠD Partizan Škofja Loka na Osnovni šoli Cvetka Golarja na Trati. Danes lahko rečemo, da je to po članstvu in udeležbi eden najmnožičnejših krožkov, saj ga trenutno obiskuje prek 60 osnovnošolcev različne starosti deklic in dečkov, od prvega do devetega razreda osnovne šole. Miha zna delati z otroki in mladino, ki ga tudi spoštujejo, ter vedno najde voljo in čas tudi za malo manj okretne, ki pa imajo voljo po dokazovanju in ki v tem krožku najdejo svojo sredino, svoje prijatelje. S pravim smislom za motivacijo in vodenjem zna vsem vliti pravo mero samozavesti, ki prinese dobre vadbene in vrhunske tekmovalne rezultate. Je timski človek in vedno pripravljen pomagati oz. sodelovati pri raznih prireditvah  skupaj z ostalimi vaditelji in trenerji pa skrbi za dobro organiziran krožek kot tudi odlično prijateljsko vzdušje znotraj celotne Karate sekcije pri ŠD Partizan. Tako Osnovna šola Cvetka Golarja kot Športno društvo Partizan se Mihu za dosedanje delo lepo zahvaljujeta.

ODBOJKARSKI KLUB LUBNIK

V letu 1977 rojeni odbojkarski klub je v letu 2017 praznoval 40-letnico obstoja in aktivnega dela. Klub je zrastel iz članstva v telovadnem društvu Partizan, ki mu je bila odbojka blizu. V njej je našlo svoje športno zadovoljstvo veliko število občanov, od šolarjev do priletnih rekreativcev. Z redno vadbo, resnim pristopom v organizaciji so se oblikovale tekmovalne ekipe, ki so dosegale solidne uspehe v regijskem in slovenskem prostoru. Pristno sodelovanje so ustvarili z zamejci. Perspektiva vsakega kluba je dovolj velika baza mladih, to so ustvarili na šolah, z dobrim strokovnim delom in sodelovanjem z vodstvi. V 40 letih se je odločitev za ustanovitev odbojkarskega kluba potrdila za pravilno. O tem nas lahko prepričajo doseženi rezultati, zavzeto delo vodstva kluba in poudarek na usposabljanju lastnega kadra.

UROŠ PETERNEL

Uroš Peternel je nad 40 let član Smučarskega kluba Alpetour Škofja Loka. Njegovo delo je bilo sprva povezano s tekmovanjem in treningi. V tem času je bil Uroš večkrat državni prvak v otroški, mladinski in članski konkurenci. Udeleževal se je domačih in mednarodnih tekmovanj, vključno s tekmovanji v svetovnem pokalu. Bil je član pionirske, mladinske in A-reprezentance v alpskem smučanju. Po zaključeni športni karieri se je aktivno vključil v trenersko delo kluba. Sprva je bil pomočnik trenerja v mladinskih in članskih selekcijah, leta 1995 pa je postal glavni trener otroških skupin, kar je še danes. V tem času je vzgojil vrsto tekmovalk in tekmovalcev, ki so dosegli vrhunske rezultate na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Veliko njegovih varovancev je bilo državnih prvakov, prejemnikov odličij na raznih mednarodnih tekmovanjih in zmagovalcev na največjih otroških tekmovanjih, kot so Troffeo Topolino, Troffeo Pinocchio in Pokal Loka. Njegov dosežek pa je zlata kolajna Matica Skubeta na mladinskem svetovnem prvenstvu v slalomu leta 2007. Uroša Peternela odlikuje velika zavzetost za delo, pa tudi velika pripadnost Smučarskemu klubu Alpetour.

PLEZALNI KLUB ŠKOFJA LOKA

V začetku delovanja je bilo 10 članov kluba, potem 20, danes pa že prek 500 v vsem škofjeloškem prostoru. Orali so ledino s postavitvijo prve plezalne stene v zaprtem prostoru in prvega zasebnega plezalnega centra. Vse od ustanovitve kluba so člani nizali odlične vzpone visokih težavnostnih stopenj, v ameriškem El Capitanu, na Matterhornu, na odpravi v južnoameriške Ande, v Himalajo na Nanga Parbat, Anapurno, K2 in vrsto drugih preplezanih stenah v različnih delih sveta. Plezalni klub v Loki je dolga leta dejansko valilnica plezalk in plezalcev, ki so in še vedno posegajo po najvišjih mestih na tekmovanjih, svojo kakovost potrjujejo na umetnih stenah, balvanih in naravnih stenah v lednem plezanju. To potrjujejo imena Maje Vidmar, Natalije Gros, Janeza Svoljšaka, Gregorja Selaka, Aleša Česna in še mnogih drugih, ki so in dajejo pečat loškemu Plezalnemu klubu. Do tako pomembnih rezultatov so prišli z osebnim prizadevanjem, treningi, odrekanji, medsebojnim vzpodbujanjem in strokovnim vodenjem najboljših trenerjev in selektorjev. Ves večer bi rabili, da bi nanizali vse, kar se je zgodilo v 40 letih obstoja kluba, ki je izšel iz 110-letne planinske tradicije na Škofjeloškem. 40 let zgodovine loškega Plezalnega kluba je prikazal dr. Franc Vidic v knjigi Pot med zvezde in s tem najlepše postavil plezalce v zgodovino loškega športa.

ŠPORTNO DRUŠTVO POLET

Športnemu društvu Polet Sveti Duh-Virmaše namenjamo zlato plaketo za 40-letno delovanje. Vaški navdušenci za nogomet so se zbirali in igrali ljubiteljsko na travnikih, potem pa organizirano v Športnem društvu Lubnik. Nadaljevanje je sledilo v ŠD Polet, ki je gojilo tudi kegljanje, balinanje, namizni tenis in badminton. Prevladoval je nogomet, v katerem se je zbiralo največ navdušencev. Za največji uspeh štejejo zmago članske ekipe v gorenjski ligi v sezoni 1996/97. Pomembne lovorike so osvajale tudi in predvsem mlajše selekcije. Trije centri nogometa na Loškem, Sveti Duh, Godešič in Puštal, v zadnjem obdobju vzpostavljajo tesnejše sodelovanje, zlasti pri mlajših selekcijah. Prevladuje spoznanje, da je v sodelovanju večja moč, boljša kakovost in večji kadrovski potencial. To podpira tudi Športna zveza občine. Cilj za prihodnost je izgradnja nogometnega igrišča z umetno travo. To bi dalo večjo možnost kakovostnemu delu vseh selekcij in skozi vse leto.

SVEČANE LISTINE

DARKO CINGESAR

Darko Cingesar je svojo rokometno pot začel v škofjeloškem Rokometnem društvu Merkur. Z njim je v sezoni 2008/09 prvič zaigral na evropskem parketu, ko je na štirih tekmah pokala EHF dosegel pet zadetkov. Pol leta je igral tudi za klub Jeruzalem Ormož. Pot ga je vodila v Rokometni klub Gorenje, od tam pa preko domače Loke v Maribor, kjer je igral dve sezoni. Kariero je nadaljeval v Zagrebu, zdaj pa igra za francoski klub Aix. Za Slovenijo je igral na obeh velikih turnirjih v letu 2016 – najprej na evropskem prvenstvu, nato pa še na olimpijskih igrah v Riu. V januarju 2017 je za reprezentanco nastopil na svetovnem prvenstvu v Franciji. Tam se je še posebej izkazal na tekmi osmine finala proti Rusiji, ko je za zmago z 32:26 prispeval šest zadetkov iz šestih poskusov in bil izbran za najboljšega igralca tekme.

JURE DOLENEC

Jure Dolenec je »proizvod« loške rokometne šole, za člansko ekipo Rokometnega društva Merkur je zaigral že pri 17 letih. Kariero je nadaljeval v Rokometnem klubu Gorenje Velenje, nato v francoskem Montpellieru, zdaj pa nastopa za Barcelono, s katero je podpisal petletno pogodbo. Za nacionalno rokometno reprezentanco nastopa že vrsto let, med drugimi je bil tudi udeleženec svetovnih prvenstev leta 2013 in 2015 ter poletnih olimpijskih iger v Riu de Janeiru leta 2016. Za Slovenijo je igral tudi na lanskem svetovnem prvenstvu v Franciji. Na prvih tekmah je začel nekoliko rezervirano, nato pa na odločilnih v končnici na izpadanje prikazal zelo dobre predstave. Na koncu je bil s 26 zadetki tretji strelec ekipe in je pomembno prispeval k osvojitvi končnega tretjega mesta in bronaste kolajne.

MATEJ GABER

Matej Gaber je svojo rokometno pot začel kot zunanji igralec v domačem Rokometnem društvu Merkur, kariero pa nato nadaljeval v Rokometnem klubu Gorenje Velenje. Zdaj nastopa za madžarski klub Pick Szeged. Za nacionalno rokometno reprezentanco je prvič zaigral 9. marca 2011 proti Poljski, v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Matej je barve Slovenije zastopal tudi kot udeleženec več evropskih in svetovnih prvenstev, prav tako pa je bil del reprezentance na poletnih olimpijskih igrah 2016 v Riu de Janeiru. Januarja 2017 je nastopil na svetovnem prvenstvu v Franciji. Tam je igral kot prvi igralec na mestu krožnega napadalca in k osvojitvi zgodovinske bronaste kolajne prispeval 15 zadetkov in k temu dodal tudi dobro igro v obrambi.

ŠPORTNO DRUŠTVO KONDOR GODEŠIČ

S sankanjem, smučarskimi skoki, strelstvom, namiznim tenisom in nogometom se je začela 50-letna zgodovina organiziranega športa v vasi Godešič. V vseh letih do danes so Godešani veljali za športno vas, morda celo najbolj športno v Sloveniji. Člani društva so osvajali državne in tudi evropske naslove in bili uspešni tudi v panogah, ki jih niso gojili v društvu: judu, kajakaštvu, dviganju uteži, teku na smučeh, košarki in seveda plavanju z olimpijko Anjo Čarman. Skozi pol stoletja so se posamezne panoge širile, mirovale pa tudi ugašale, da bi se pojavile nove. Marljivi društveni delavci so bili nosilci športnih aktivnosti, prirejali tekmovanja in druge oblike druženja. Prepoznavnost Športnega društva Kondor se je širila v slovenski športni prostor. Postal je poznan organizator Teka in pohoda na Osolnik, ki ima 25-letno zgodovino. 18-krat je štel za Pokal Slovenije v gorskih tekih. Desetletje so bili v društvu najboljši na Triatlonu v Bohinju, odlični so bili v namiznem tenisu, zdaj prevladuje nogomet. Godeški športni zanesenjaki so vedeli, da si bodo morali le sami ustvariti pogoje za vadbo, tekmovanja in vse oblike rekreacije. Zato so si ob skromnih sredstvih in veliki pomoči svojih članov gradili, urejali, dopolnjevali in izboljševali igrišča in športne objekte. Veliko podporo so imeli v Krajevni skupnosti in Občini, kar je olajšalo prizadevanja. Sedaj so stari pol stoletja. Prehojena pot in ustvarjeni pogoji dajejo zagotovilo, da bo Športno društvo Kondor živelo svoje športno življenje tudi v drugi polovici stoletja. Zato naj njihova nova prireditev ob jubileju, Kondorjev let, živi in se krepi v prihodnje. Svečano listino si prizadevni Godešani res zaslužijo.

0 0 votes
Article Rating