Vam je prispevek všeč?

Potem ko so spomladanski prvi val epidemije novega koronavirusa v Centru slepih, slabovidnih in starejših (CSS) Škofja Loka dobro prestali, se tokrat žal soočajo z okužbami med stanovalkami, stanovalci (teh je bilo doslej 24) in zaposlenimi (doslej 6). Kot so sporočili z Občine Škofja Loka, so se v domu – za namenom preprečitve še večjega širjenja okužb in zaščite svojih oskrbovancev – zato odločili za vzpostavitev rdeče cone v neposredni bližini CSS.

»Na njihovo prošnjo smo predlagali več možnih lokacij, med katerimi so se za najustreznejše izkazali prostori Osnovne šole Jela Janežiča, ki so pridobili pozitivno mnenje Ministrstva za zdravje in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Prostori so najbolj primerni iz več vidikov. So popolnoma ločeni od šolskih prostorov, imajo dober dostop, ta konec tedna pa ga bodo ekipe preuredile, da bo nared za selitev, ki jo bodo izvedli po potrebi, predvidoma v začetku prihodnjega tedna. Pouk na šoli bo potekal nemoteno, saj bodo športne vsebine izvajali v bližnjih telovadnicah in športnih dvoranah,« so sporočili z Občine Škofja Loka.

»Posebej nas skrbi to, da se okužbe še naprej širijo v CSS-ju, v našem domu starostnikov. Vodstvo doma se je obrnilo na državo in na Občino, da jim pomagamo poiskati prostore, kamor bi lahko začasno nastanili del njihovih varovancev zato, da bi zaščitili vse ostale, ki sicer prebivajo v domu. Pregledali smo več možnih lokacij, za najboljšo pa so se izkazali prostori v OŠ Jela Janežiča, ki so v bližini Doma, omogočajo dostopnost in jih je predvsem možno popolnoma ločiti od preostalega dela šole in tako zagotoviti varnost vsem. Za nas je pomembno predvsem, da Domu nudimo vso pomoč pri čim prejšnji zajezitvi epidemije in omogočimo čim bolj varne in običajne prostore v teh izrednih okoliščinah v naši občini. Naloga vseh je, da pred selitvijo varovancev poskrbijo za to, da bodo ti prostori kar najbolj udobni in po vseh varnostnih, zdravstvenih standardih za take izjemne okoliščine. Upam, da bomo z našo skupno odgovornostjo in z vsemi poznanimi ukrepi čim prej zajezili širjenje epidemije in se lahko vrnili v običajno življenje in tudi delovanje Doma CSS,« pa je v današnji Petkovi minuti sporočil škofjeloški župan Tine Radinja.

https://www.facebook.com/ZupanTineRadinja/videos/3446080188809784/

 

O tej temi je na današnji novinarski konferenci na sedežu vlade spregovoril tudi specialist infektologije in intenzivne medicine Tomaž Vovko, ki je na vprašanje o ustreznosti šolskih prostorov za okužene oskrbovance odgovoril: »Razmere bodo čez dva tedna neprimerne povsod. To je realnost. Najboljše ni, bolje bi bilo, da te bolezni ne bi bilo. Mi na infekcijski kliniki imamo trenutno vse postelje polne, bomo se širili, toda postelja je eno, potrebni so ljudje, ki znajo te bolnike voditi, ki pa jih žal ne moremo klonirati.«

Foto: LokaInženiring

Vir: Občina Škofja Loka in FB Tine Radinja

Zbral: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating