Vam je prispevek všeč?

Vlada je na današnji seji podaljšala večino dosedanjih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa in hkrati sprejela še nekatere strožje omejitve. Tako se bo v soboto ustavil ves javni potniški promet (z izjemo taksijev), s ponedeljkom pa bodo vrata ponovno zaprle vse nenujne trgovine. Po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja bodo ukrepi v veljavi prihodnjih 14 dni.

Dodal je, da bodo še naprej delali vulkanizerji in dimnikarji, na upravnih enotah bo možno urediti le najnujnejše, šole vožnje ne bodo delale. Normalno bodo obratovale trgovine z živili, pošte, banke in lekarne, kot običajno bo tekla tudi industrijska proizvodnja. Vrtci bodo, kot že doslej, odprti le za nujne primere, še vsaj dva tedna le bodo učenci, dijaki in študenti šolali na daljavo. Trening v zaprtih prostorih bo dovoljen zgolj poklicnim športnikom.

Gantar je poudaril, da želijo s poostrenimi ukrepi kolikor se da omejiti stike med ljudmi – sploh v luči prihajajočega martinovega vikenda –, saj zdajšnji ukrepi še ne dajejo v celoti pričakovanih rezultatov, temveč so bili uspešni le delno. Jutri bo sprejet še odlok, ki se nanaša na gospodarstvo, veljati pa bo začel v ponedeljek.

S petkom začne veljati tudi odlok o začasni delni omejitvi gibanja ljudi, ki odslej prepoveduje zbiranje do 6 ljudi oziroma vsakršno zbiranje z izjemo, ko gre za člane iste družine ali skupnega gospodinjstva. Še naprej niso dovoljeni zbiranja, slavja, poroke, maše in drugi verski obredi. Novost je izjema, ki dovoljuje sklenitev zakonske zveze, toda le s soglasjem z ministrstva za delo.

V veljavi po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa ostaja tudi omejitev prehajanja med občinami z enakimi izjemami kot že spomladi. Še sprememba glede odrejene karantene: že doslej je bilo možno karanteno predčasno prekiniti z negativnim izvidom testiranja na novi koronavirus, česar pa ni več mogoče storiti prej kot v petih dneh. Če je odtlej izvid negativen, lahko testiranec karanteno prekine.

Foto: Salvus

Vir: Vlada RS

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating