Vam je prispevek všeč?

Z Uprave RS za zaščito in reševanje so včeraj sporočili, da je v soboto, 7. januarja 2023, ob 5.35 zjutraj v Puštalu v Škofji Loki gorel stanovanjski objekt. Gasilci PGD Stara Loka, PGD Škofja Loka in GARS Kranj so požar pogasili. Zaradi gašenja požara je bil, po podatkih Prometno-informacijskega centra, včeraj zjutraj tudi oviran promet na cesti Gorenja vasŠkofja Loka pri predoru Sten.

Nekaj ur po koncu intervencije so se na družbenem omrežju oglasili iz PGD Škofja Loka in podali javno pojasnilo zaradi vprašanj in morebitnih očitkov, da je bil sobotni požar posledica v četrtek izvedene vaje njihove gasilske enote. Javno pojasnilo PGD Škofja Loka v nadaljevanju objavljam v celoti:

»Objekt, ki se nahaja poleg tunela Sten, je bil od lastnika pred kratkim ponujen PGD Škofja Loka za izvedbo gasilski vaj, prav tako pa so vaje v tem objektu izvajali pripadniki Policije. Prvo vajo smo gasilci gasilske enote PGD Škofja Loka izvedli v četrtek, 5. januarja 2023, ob 18. uri, ko smo vadili gašenje požara v objektu in preiskovanje prostorov ter reševanje ponesrečencev.

Da bi vajo čim bolj približali realnim razmeram notranjih požarov, se je objekt zadimil z dimotvorcem, v manjšem prostoru pa se je tudi zakuril ogenj. Po končani vaji se je ogenj pogasil, iz prostora je bil odstranjen ves material, ki je bil nato še dodatno zalit z vodo. Prostore se je dodatno ohladilo z večjo količino vode in prezračilo. V nadaljevanju so se vse površine objekta pregledale s termo kamero.

Po temeljitem pregledu objekta je na kraju ostala ekipa gasilcev, ki je objekt dve uri po končani vaji še večkrat pregledala. V in na objektu ni bilo zaznati nikakršnih posebnosti, vse stene objekta so bile hladne in v objektu ni bilo nobenih žarišč. V petek, 6. januarja 2023, je bil objekt v celoti ponovno pregledan tudi takrat v njem ni bilo nikakršnih znakov ponovnega vžiga.

Vse kaže, da je bil današnji (sobotni) požar posledica drugih dejavnikov, a bo natančen vzrok ugotovila policija, ki je opravila ogled in vodi postopek. Na današnji (sobotni) intervenciji smo požar pogasili gasilci naše gasilske enote in gasilske enote PGD Stara Loka ter z avtolestvijo tudi gasilci GARS Kranj. Za pomoč se jim zahvaljujemo,« so pojasnili v PGD Škofja Loka.

Vir: FB Gasilska enota Škofja Loka in URSZR

Foto: FB Gasilska enota Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating