Vam je prispevek všeč?

V današnjem peklenskem ritmu življenja vsak išče svoj način sprostitve. Ena od možnosti je tudi umik vase, poglabljanje vase. Pri tem vam lahko pomaga tudi moja tokratna sogovornica DARJA KRAJNIK, lastnica masažnega in meditacijskega studia Beli metulj na Blaževi ulici v Škofji Loki. Meditativno področje jo privlači že dolgo: »V najstniških letih sem ga začela raziskovati, vendar takrat še ni bilo tako raziskano, informacije pa ne tako dostopne kakor danes. Pred približno desetletjem pa sem se začela šolati na področju zvočnih terapij in risanju mandal, s čimer se danes tudi največ ukvarjam.«

Reciva za začetek nekaj splošnih besed o vašem masažnem in meditacijskem studiu Beli metulj in o tem, kaj ponuja …

Studio Beli metulj na Blaževi ulici v Škofji Loki nudi paleto raznovrstnih dejavnosti, saj vsakemu posamezniku ustreza drugačen način sproščanja in poglabljanja vase. Pri nas lahko uživate ob različnih masažah, npr. klasični masaži, več vrst aroma masaže, ročni limfni drenaži, refleksni masaži stopal in zvočni masaži. Obiščete lahko skupinske vodene meditacije, zvočno kopel v solni sobi, zvočno kopel za pare. Na področju odnosov, zdravja, uresničevanja življenjskih ciljev in na poslovnem področju vam bo svetovala izkušena medijka, ki svetuje številnim uspešnim slovenskim podjetnikom. V začetku oktobra pa bomo začeli šolo risanja mandal, kjer se boste od A do Ž spoznali z načini risanja mandal, njihovim pomenom in uporabnostjo v vsakdanjem življenju.

Ali se področji, masaža in meditacija, dopolnjujeta?

Za boljše počutje in občutek sreče v nas je potrebno, da se znamo posvetiti sebi in se sprostiti tako v fizičnem kot v psihičnem in duhovnem smislu. Masaža in meditacija sta obliki sproščanja notranjih napetosti. Masaža bolj na fizičnem področju, meditacija pa v psihičnem in duhovnem smislu. Znano je, da vse težave, ki jih imamo, najprej nastanejo na mentalni in čustveni ravni, šele nato se pretvorijo v bolezen. Zato je tako pomembno, da znamo celostno poskrbeti zase, kajti le tako ostanemo zdravi in polni energije.

Znano je, da vse težave, ki jih imamo, najprej nastanejo na mentalni in čustveni ravni, šele nato se pretvorijo v bolezen. Zato je tako pomembno, da znamo celostno poskrbeti zase, kajti le tako ostanemo zdravi in polni energije.

Zvočna masaža je manj poznana. Nam lahko poveste kaj več o njej?

Zvočna masaža s tibetanskimi posodami je ena izmed bolj priljubljenih oblik masaže, pri kateri posode polagamo na oblečeno telo, nanje igramo in z njimi drsimo po celem telesu. To je nežna tehnika, ki jo lahko primerjamo z drugimi fizičnimi tehnikami masaže, le da poteka z zvokom namesto z dotikom. Pri tem zvoka ne boste samo slišali, temveč ga boste začutili kot sproščujočo vibracijo na fizični, duhovni, mentalni in čustveni ravni. Ker zvok potuje skozi celotno telo, je ta masaža globinska, zaradi česar je veliko bolj učinkovita in sproščujoča od ostalih ročnih tehnik masaže.

Njeni učinki so zelo globoka sprostitev, pomladitev na celični ravni, povečanje življenjske energije, ustvarjalne moči, optimizma, izboljša pretok krvi, limfne tekočine, prenavlja tkiva in briše celični spomin starih travm in poškodb. Ob prijetnem razvajanju dosežemo stanje popolnega miru, ko izklopimo svoj ego in se odrečemo nadzoru uma, s tem pa omogočimo osvobajanja od starih vzorcev, čustvovanja, mišljenja, ravnanja, ki nam ne služi več. Vse bolj smo zdravi in polni energije.

Ker zvok deluje naravno in je nežen, je masaža primerna za vsakogar, ki se želi sprostiti in nekaj narediti zase. Tako si lahko zvočno masažo privoščijo ljudje, ki imajo zdravstvene težave, pa bi si želeli nekaj olajšanja, kot tudi zdravi, ki si želijo zgolj prijetnega sproščanja. V nasprotju z nekaterimi tehnikami, ki so v nosečnosti vprašljive ali odsvetovane, je zvočna masaža s svojim nežnim zvokom blagodejna tudi za nosečnico in njen plod. Veliko pa delam tudi z otroki, ki so nemirni, nimajo vztrajnosti in se težko osredotočijo.

Če imam čas samo zase, se tudi jaz rada sproščam ob ustvarjanju mandal in meditaciji. To mi prinese notranji mir, ki je potreben, da lahko učinkovito pomagam drugim.

Nam lahko poveste še kaj o šoli risanja mandal?

Konec meseca, natančneje 26. septembra, so bralci vabljeni na uvodno brezplačno predavanje o mandalah, ki bo potekalo v studiu Beli metulj v Škofji Loki. Sledila bo šola risanja mandal, ki bo potekala celo leto. Med letom se bodo udeleženci naučili risanja vseh tipov mandal (teh je trinajst) po načelih svete geometrije. Seznanili se bodo tudi z značilnostmi svete geometrije, ki je temelj kreacije našega univerzuma. Sledila bodo predavanja o starih civilizacijah, o pomenu in uporabi števil in barv ter o mandalah v našem vsakdanu. Mandale bodo ustvarjali v različnih zanimivih tehnikah: z akrilom na platno, na kamne, na svilo, na papir, s peskom … Šola risanja je namenjena vsem tistim, ki si želijo ustvarjati in se hkrati naučiti,  kako si lahko s pomočjo mandal pomagajo odpraviti stres, pridobiti zdravje in obilje v svoje življenje.

Kako se najbolje sproščate, umirjate vi?

Če imam čas samo zase, se tudi jaz rada sproščam ob ustvarjanju mandal in meditaciji. To mi prinese notranji mir, ki je potreben, da lahko učinkovito pomagam drugim. Energijsko pa se napolnim tudi v naravi in na kolesarskih izletih z družino.

 

Foto: osebni arhiv

Avtor: Janez Porenta

________________________________

Poznate Ločanko ali Ločana, ki bi ga/jo bilo vredno predstaviti v rubriki “Ločan ekspres”, v kateri predstavljam ljudi, ki so uspešni na svojem področju? Sporočite mi na info@loske-novice.si.

0 0 votes
Article Rating