Vam je prispevek všeč?

V dneh, ko zlovešče nevihte s točo in vetrom naganjajo strah in kosti prebivalcem različnih koncev Slovenije, bi težko našli primernejšega sogovornika za rubriko »Ločan ekspres«, kot je Dejan Košir. Lovec na nevihte. Ravno dobro se je vrnil z dvotedenskega »potepanja« po ZDA, kjer je večino časa posvetil ravno lovu na nevihte in njihovemu fotografiranju. Sliši se neobičajno, drzno, tudi precej nevarno – pa je res? Tudi o tem je spregovoril v zanimivem pogovoru.

Kaj pravzaprav je lov na nevihte? Nam lahko na kratko pišete vaš hobi?

Lov na nevihte je opazovanje, sledenje vremenskim pojavom, ob tem pa je potrebno njihovo redno fotografiranje in snemanje. Za Slovenijo precej nenavaden hobi prihaja iz Združenih držav Amerike, kjer t.i. »stormchaserji« lovijo supercelične nevihte s pogostimi pojavi tornadov. Sam lov na nevihte se začne s preučevanjem različnih vremenskih modelov, s katerimi lahko napovem, kje in kdaj se bodo zgodili določeni vremenski pojavi. S pomočjo prenosnega računalnika in pametnih telefonov potem na terenu spremljam radarsko sliko in si na podlagi danih podatkov poiščem najprimernejši kraj za spremljanje in fotografiranje posamezne nevihte. Med osnovno opremo lovca na nevihte spadajo fotografski aparat, videokamera in prenosni računalnik.

Sliši se precej nevarno. Je tudi v resnici tako? Ste vi že imeli kakšne posledice lova na nevihte?

Do neviht je potrebno imeti dobro mero spoštovanja. Vremenski pojavi so precej nepredvidljivi, še posebno tisti, ki so najbolj intenzivni, kot npr. strele, tornadi … Kakšnih posledic ob lovu na nevihte na srečo še nisem doživel. Se je pa nekajkrat zgodilo, da je strela udarila v neposredno bližino, kjer sem se takrat nahajal.

 

Nedavno ste bili v ZDA. So tam ugodnejše razmere za lov na nevihte kot pri nas?

Iz ZDA sem se vrnil pred nekaj dnevi. Zaradi geografske lege in stekanja toplega in vlažnega zraka iz Mehiškega zaliva ter mrzlega zraka iz Kanade je področje osrednjega dela ZDA najprimernejše za razvoj močnih intenzivnih neviht ter posledično tornadov. Razvita cestna infrastruktura omogoča nemoteno spremljanje neviht.

Kdaj in kako se je sploh začelo vaše navdušenje nad tem nenavadnim hobijem?

Nad vremenskimi pojavi, še posebej nad strelami, sem se navduševal že kot otrok. S pokojnim starim očetom sva skupaj v poletnih mesecih opazovala strele in to mi je v lep spomin. Leta 2009 sem na Trnju pri Škofji Loki, kjer sedaj živim, postavil vremensko postajo. Istega leta pa sem se začel intenzivneje ukvarjati z lovljenjem neviht po Sloveniji in njeni okolici.

 

Koliko je lov na nevihte sicer razširjen v Sloveniji?

Lov na nevihte je v Sloveniji precej neznan hobi. Se je pa v zadnjih letih povečalo število lovcev na nevihte. K temu so pripomogla razna družbena omrežja in forumi. S pojavom pametnih telefonov in tablic je dostop do interneta dosegljiv v vsakem času in kraju.

Ali kje objavljate fotografije neviht, ki jih ujamete?

Svoje fotografije objavljam na vremenskem forumu Zevs in na ameriških vremenskih spletnih forumih. Nekaj fotografij neviht in strel sem imel priložnost objaviti v slovenskih časopisih in revijah. Imel sem tudi dve samostojni fotografski razstavi, in sicer v Železnikih in Škofji Loki.

 

Ali se ozračje v Sloveniji danes kaj spreminja v primerjavi s preteklostjo? Je neviht več, manj kot nekoč?

Ozračje je dinamično in se vedno spreminja. V preteklosti so se pojavile npr. ledene dobe, ki so jim sledile otoplitve. Prve meteorološke postaje so se pojavile šele v 18. stoletju, kar je razmeroma kratek rok glede na zemeljsko dobo. S pomočjo socialnih omrežij, medijev dandanes za kak poseben vremenski dogodek izvemo zelo hitro. Težko je reči, da je neviht več, so pa pojavi, ki spremljajo nevihte, burnejši, npr. debela toča, močan veter …

Ali je kakšna fotografija nevihte, na katero ste še posebej ponosni? 

Vsaka fotografija je nekaj posebnega, saj si nista niti dve enaki. Mogoče serija fotografij superceličnih neviht v ZDA, fotografija prvega tornada, ki sem ga ujel v fotografski objektiv v Italiji, serija fotografij strel na Sorškem polju. Ob množici fotografij bi težko izpostavil takšno, na katero sem posebej ponosen.

Ostali članki iz rubrike Ločan ekspres TUKAJ.

Fotografije: osebni arhiv

Avtor: Janez Porenta

________________________________

Poznate Ločanko ali Ločana, ki bi ga/jo bilo vredno predstaviti v rubriki “Ločan ekspres”, v kateri predstavljam ljudi, ki so uspešni na svojem področju? Sporočite mi na info@loske-novice.si.

0 0 votes
Article Rating