Vam je prispevek všeč?

Evo Trdin poznam že dolgo (tudi zato se bova v tem pogovoru tikala). In prva asociacija nanjo je – glasba, petje, kitara. Nič čudnega torej, da je lani, ob prevetritvi vrst, prevzela vodenje MPZ Škofja Loka, zbora, ki uradno – z novo generacijo – deluje že desetletje. Ob tej priložnosti pevke in pevci jutri, v soboto, 19. maja 2018, ob 19.30 vabijo na jubilejni koncert »Odpri oči srca!« v kapucinski cerkvi sv. Ane v Škofji Loki, da javnosti ponovno pokažejo sadove svojega dela. Eva se je razgovorila o zboru včeraj in danes.

Kako bi opisala prehojeno desetletno pot MPZ Škofja Loka? Kateri so glavni poudarki, prelomnice v tem obdobju?

MPZ Škofja Loka pod okriljem župnije Škofja Loka deluje že več kot 40 let. V tem času se je zamenjalo kar nekaj zborovodij. Leta 2008, ki velja kot naš začetek, smo se pevci v večini zamenjali, zborovodstvo pa je kot skoraj najstarejša prevzela 16-letna Katarina Trdin. Z leti smo dočakali svoj prvi pevski vikend, prvi koncert in prve nastope na porokah … Postali smo povezana skupina prijateljev, ki rada prihaja na vaje in, če le lahko, sodeluje pri prireditvah v Škofji Loki. Največja prelomnica zame in za pevce je bila zagotovo lanskoletna menjava zborovodje.

Nekaj besed o zboru danes: koliko članov ima, kako aktivni ste, koliko in kje nastopate?

Zbor deluje v župniji Škofja Loka in pod okriljem Prosvetnega društva Sotočje. Sestavlja ga 24 pevcev, tako deklet kot fantov. Poleg spremljave s kitaro zbor zadnja leta na klavirju in orglah spremlja tudi Ana. Na pomoč nam večkrat priskočijo tudi inštrumentalisti s flavto, violino ali cajonom. Vsak vikend pojemo pri svetih mašah v župnijski cerkvi ali pri kapucinih. Sodelujemo na prireditvi ob materinskem dnevu, Miklavževanju na Mestnem trgu, dobrodelnem koncertu Karitas, srečanju mladinskih zborov, božičnem koncertu v Pirničah, srečanju starejših župnije Škofja Loka … Radi zapojemo tudi na porokah, krstih oz. drugih praznovanjih v župniji in izven nje. Vsako leto pripravimo tudi koncert, ki bo letos v soboto, 19. maja, ob 19.30 v kapucinski cerkvi v Škofji Loki.

Kakšen je repertoar vašega zbora? Ste zavezani izključno enemu glasbenemu žanru ali greste tudi širše? Imate tudi kakšen lasten komad?

Lastnih komadov nimamo, žanr pete glasbe pa je odvisen od priložnosti. Pojemo predvsem ritmično duhovne pesmi, večkrat pa posežemo tudi po bolj znanih dalmatinskih, slovenskih in angleških pesmih. Za kakšno podoknico oz. koncert pa seveda zapojemo tudi kakšno po domače.

Ali sprejemate tudi nove člane? So kakšni pogoji, kdo lahko pristopi?

Seveda, s septembrom zelo lepo povabljeni novi člani! Pogoj je starost 14 let (po birmi) in veselje do petja ter druženja.

Še nekaj besed o tebi: glasba te spremlja že tako rekoč vse življenje. Na kakšne načine?

Kot majhna sem si vedno želela igrati violino, pa nekako priložnosti za to nikoli ni bilo. Se je pa ponudila za igranje kitare in sicer v drugem razredu osnovne šole. Pela sem v različnih zborih, najprej v otroškem pevskem zboru, v katerem sem dobila prvo priložnost za spremljavo s kitaro, nato pa v mladinskem zboru župnije Škofja loka in zboru Gimnazije Škofja Loka. Z lanskim letom sem tudi prevzela vodenje MPZ Škofja Loka in tako po kar nekaj časa ponovno v roke zares prijela kitaro.

Je težko voditi mladinski pevski zbor? Kaj ti dela največ preglavic?

Začetki so najtežji, se pa pozna, da sem že kar nekaj časa pomagala sestri pri vodenju zbora v prejšnjih letih. Najbolj zahtevna stvar je najbrž usklajevanje časa z ostalimi obveznostmi. Sicer pa zelo uživam v tej vlogi, saj smo skupina prijateljev, ki med drugim razumejo, da nisem »profi«.

Kakšne so želje in ambicije zbora in tebe osebno vnaprej?

Nekih visokoletečih želja (vsaj kolikor vem) nimamo. Mogoče se včasih pojavi želja po kakšnem izletu in sodelovanju z zbori v tujini, a se zaenkrat za to še nismo odločili. Mogoče pa kdaj … Moja želja je, da bi še naprej ostali preprosti in da bi uživali v tem, kar počnemo, ter da bi se našla kakšna dobra glasbena duša, ki bi za menoj prevzela zbor.

Tvoja najljubša pesem iz repertoarja MPZ Škofja Loka?

Preklopi sanje na dejanje.

Ostali članki iz rubrike Ločan ekspres TUKAJ.

Foto: osebni arhiv (na skupinski fotografiji je Eva Trdin desno spodaj)

Avtor: Janez Porenta

________________________________

Poznate Ločanko ali Ločana, ki bi ga/jo bilo vredno predstaviti v rubriki “Ločan ekspres”, v kateri predstavljam ljudi, ki so uspešni na svojem področju? Sporočite mi na info@loske-novice.si.

0 0 votes
Article Rating