Že ko človek samo odpre Facebook stran Manuele Leskovšek oziroma njenega Slaščičarstva Manuela (Frankovo naselje 74a, Škofja Loka), se mu ob pogledu na fotografije slastnih izdelkov zaiskrijo oči in pocedijo sline. Manuela poteši še najbolj zahtevne in izbirčne želodčke. »Moja slaščičarska pot se je začela takoj po osnovni šoli, navdušila pa me je gospa, ki je pekla torte v bloku, v katerem sem stanovala. Tako zelo, da sem prišla do naziva slaščičarski mojster,« svojo pot v nekaj besedah slikovito oriše tokratna sogovornica. Pa dober tek!

1. Ali vi osebno pečete slaščice, jih prodajate ali oboje?

Jaz osebno najprej pečem svoje sladice, zato se moj logotip glasi »dobrote s srcem«, nato pa jih sama prodam bodisi v trgovine bodisi na kakšnem sejmu.

2. Kaj vse imate v ponudbi in po čem je največ povpraševanja?

V ponudbi imam predvsem mešane piškote, kvašeno pečene pehtranove štruklje (pehtranova potička), kuhane kremne rezine, zavitke iz listnatega testa, ki ga sama pripravim, išlarje, razne potice, gibanico, okusne indijančke, krofe z marmelado ali vanilijevo kremo, flancate, krhke flancate … Poskusim speči vse, kar si človek zaželi, največkrat po predhodnem naročilu. Največ povpraševanja je po piškotih in pečenih kvašenih pehtranovih štrukljih.

3. Ali danes ljudje kupujejo več ali manj slaščic kot pred leti?

Ljudje danes kupujejo več sladic, predvsem pa iščejo domače sladice, kot so jih delale babice.

4. Ali vsako stvar, ki jo spečete, tudi poskusite?

Ko sem šele začenjala peči sladice, sem vedno poskusila, da sem videla, kaj ljudem ponujam. Zdaj vem že po občutku, kako naredim, ker vidim, da se ljudje z veseljem vračajo.

5. Katera je vaša specialiteta, ki jo naredite najbolje?

Moja specialiteta so dnevno pečeni kvašeni pehtranovi štruklji, kot nekakšna mini pehtranova potička, ki ostane sočna tudi do 5 dni.

Foto: osebni arhiv

____________________

Poznate Ločanko ali Ločana, ki bi ga/jo bilo vredno predstaviti v rubriki “Ločan ekspres”, v kateri predstavljam ljudi, ki so uspešni na svojem področju? Sporočite mi na info@loske-novice.si.