Vam je prispevek všeč?

Je mlada, nekoliko samosvoja umetnica, slikarka in ilustratorka, ki, kot pravi sama, senzibilno zre v svet okrog sebe in tankočutno sledi svoji notranji biti. Aktivna je na številnih umetniških področjih, njeno ime je vse bolj uveljavljeno, od izkušenejših avtorjev dobiva povečini pozitivne povratne informacije, tudi nagrade že kapljajo.

Nina Naliny Meglič. Kaj je pravzaprav »Naliny«, me zanima najprej? »Naliny je moje umetniško ime, njegov pomen pa se nanaša na lotosov cvet, ki je simbol čistosti, lepote, popolnosti, zvestobe, ustvarjalnosti, razsvetljenja in zaznamuje začetek novega življenjskega obdobja. Zato mi je blizu. Prav tako pa je lotos tudi simbol za razvoj človeškega duha. Korenine v blatu so njegova nižja narava, steblo, ki ga poganja, intuitivno iskanje in cvet, ki se razcveti na koncu, samouresničenje. Ime je narejeno po numerološki analizi in označuje umetnost, izražanje, kreativnost, optimistični pristop k izzivom in Življenju nasploh. Deluje pod vplivi števila 3, ki je število izražanja, ustvarjanja in radosti življenja ter vsebuje energijo Boginje. To ime je energijska podpora mojemu umetniškemu ustvarjanju,« me prijazno poduči sogovornica.

Mimogrede: njeno ustvarjanje si lahko ogledate tudi na spletni strani www.naliny-art.com, za več informacij pa jih lahko pošljete e-pošto na nina.meglic@gmail.com ali jo poiščete na Facebooku.

Najljubši so mi domišljijski motivi, ki jim dodajam realistične elemente ter jih dvigujem v sfere fantazije, nadrealizma, kubizma.

Ukvarjate se s slikanjem, ilustracijo, vodite delavnice za otroke … Na katerem področju se lahko najbolje izrazite?

Izražam se lahko na vseh omenjenih področjih, kjer je prisotna moja ustvarjalnost. V svojem bistvu sem umetnica, slikarka in ilustratorka, ki senzibilno zre v svet okrog sebe in tenkočutno sledi svoji notranji biti. Ustvarjanje mi omogoča izraziti lastne zaznave in občutja, moč in energijo, ki jo nosim v sebi. Zato je ravno slikanje tisto, pri katerem si dopuščam največjo umetniško svobodo in se na ta način lahko najbolje izrazim. Tudi pri ilustracijah imam precej ustvarjalne svobode, v njih lahko pričaram delček svojega sveta, ki pa se seveda mora skladati z danim besedilom. Prav tako tudi pri ustvarjalnih delavnicah dopuščam otrokom veliko osebne kreativne svobode. Spodbujam jih, da skozi lasten proces risanja, slikanja in ustvarjanja raziskujejo ter se naučijo izražati sami sebe, da razvijajo svojo domišljijo in ideje. Kreativnost pripomore tudi k njihovi umiritvi in večji koncentraciji. So pa tudi otroci odlični učitelji, sama se marsikaj naučim od njih.

Katere tehnike uporabljate in kateri motivi so vam najljubši?

Trenutno največ slikam v tehniki akrila na platno. V preteklosti sem ustvarjala tudi z oljem in mešano tehniko, malo manj pa z akvarelom in pastelom. Najljubši so mi domišljijski motivi, ki jim dodajam realistične elemente ter jih dvigujem v sfere fantazije, nadrealizma, kubizma, posegam pa tudi na nepredmetno abstraktno področje. Moj moto je, da ne slikam tistega, kar vidim, ampak to, kar čutim. Zato je moje slikanje največkrat intuitivno. Lahko bi rekla, da ustvarjam komunikacijo v obliki notranjega monologa in vzpostavljam povezavo z univerzumom, z drugimi dimenzijami ter od tu črpam energijo za ustvarjanje. Predvsem gre za pretok energije, ki jo začutim v sebi, pretvorim in izlijem na platno. Prav tako pa slikam tudi po naročilu, različne motive v različnih tehnikah.

Ostajam zvesta sama sebi in svojemu načinu slikanja, ta iskrenost in pristnost se odražata tudi v samih slikah.

Kaj vam pomeni umetnost – poklic, poslanstvo, življenjski slog, vir zaslužka, hobi?

Lahko rečem, da je umetnost moje življenje, ker me izpolnjuje. Je poklic, poslanstvo, življenjski slog, vir zaslužka in hkrati hobi. Naučila sem se poslušati sebe in spoznala, da me umetnost spremlja na vsakem koraku. Predstavlja mi način, s pomočjo katerega se lahko najbolje izrazim.

Kako na vas kot na mlajšo umetnico gledajo izkušenejši, bolj uveljavljeni avtorji? Kakšne odzive dobivate od njih?

Izkušenejši in bolj uveljavljeni avtorji gledajo name kot na mlado perspektivno umetnico, ki ima malo drugačen, samosvoj in svoboden način ustvarjanja ter izražanja same sebe. Lahko rečem, da podpirajo mojo ustvarjalnost in me spodbujajo. Od njih dobivam večinoma zelo pozitivne odzive, hkrati pa z veseljem sprejemam njihove konstruktivne kritike in nasvete, ki pripomorejo k mojemu nadaljnjemu umetniškemu razvoju. Nek umetnik mi je dejal, da ga na mojih slikah najbolj pritegnejo močne, živahne, intenzivne in koloristično pestre barve, kar pa je za slovensko likovno produkcijo, v kateri je marsikdaj čutiti strah pred barvo in še vedno prisotno »senco« t.i. temnega modernizma, skoraj redkost. Meni pa so ravno barve najmočnejše in najbolj prvinsko izrazno sredstvo.

Biti umetnik je res velik izziv, a kljub temu se mi zdi najpomembneje slediti svoji duši.

Na katero svoje delo ste najbolj ponosni?

Ponosna sem na vsa svoja umetniška dela, kajti vsaka slika je nastala v določenem obdobju mojega življenja kot takraten odsev dogajanja v moji notranjosti, s točno določenim namenom in sporočilom. Sem pa še posebej ponosna na vsa nagrajena dela. Dve moji sliki sta prejeli prvi nagradi, ena leta 2016 na ex-tempore dogodku v Sori, druga pa na likovnem natečaju v Mariboru. Ex-tempore mi je prinesel tudi 3. nagrado in številne odkupne nagrade, ki mi pomenijo še dodatno priznanje. Sicer pa je vsako umetniško delo, ki ga ustvarim, unikat. Ostajam zvesta sama sebi in svojemu načinu slikanja, ta iskrenost in pristnost pa se odražata tudi v samih slikah. Zato mi tudi vsaka pohvala, ki jo dobim od drugih ljudi, ogromno pomeni. Kajti verjamem, da tisti, ki zna prisluhniti sebi, lahko posledično tudi v slikah začuti magične učinke, svetlobo, moč in energijo. In ko si dovoli vstopiti v ta nov svet, v kozmična prostranstva, v njih najde tudi del sebe ter začuti to zdravilno energijo in pozitivne vibracije, ki jih slike oddajajo.

Se z umetnostjo da preživeti?

Biti umetnik je res velik izziv, a kljub temu se mi zdi najpomembneje slediti svoji duši. Zato sem aktivna na številnih umetniških področjih, od ustvarjanja umetniških del in prirejanja slikarskih razstav, slikanja po naročilu, ustvarjanja ilustracij, sodelovanja na natečajih, slikarskih kolonijah in ex-tempore dogodkih do vodenja otroških likovnih in ustvarjalnih delavnic ter delavnic risanja in slikanja za odrasle. Treba se je znajti, vztrajati in zaupati. Saj veste, kako pravijo: če nekaj resnično čutiš v sebi, se to odraža navzven, in enako privlači enako.

So pa otroci tudi odlični učitelji, sama se marsikaj naučim od njih.

Kdaj ste v sebi odkrili strast do risanja in slikanja? Ste imeli v kom posebno spodbudo?

Strast do risanja in slikanja sem v sebi odkrila zelo zgodaj. Že kot otrok sem zelo rada ustvarjala in na ta način raziskovala svoj notranji svet. Od nekdaj sem veljala za nekoliko drugačno, nikoli pa si nisem mislila, da bo umetnost postala tako pomemben del mojega življenja. Zanimivo, da se nihče v moji družini in sorodstvu ne ukvarja s to dejavnostjo, zato tudi nisem imela nobene posebne spodbude s te strani. Preprosto lahko rečem, da sem skozi vsa ta leta vedno bolj čutila, da je to velik del mene, da se na ta način lahko najbolje izrazim ter odkrivam še neodkrite globine svoje notranjosti. Začela sem z obiskovanjem slikarskega tečaja, nato pa nadaljevala študij na visoki strokovni šoli, Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, kjer sem leta 2011 tudi diplomirala. Posebnega vzornika nisem nikoli imela, so me pa vedno fascinirale slike nadrealističnih slikarjev, kot sta Dali in Chagall, občudovala pa sem tudi Klimtove secesijske podobe.

Foto: osebni arhiv

________________________________

Poznate Ločanko ali Ločana, ki bi ga/jo bilo vredno predstaviti v rubriki “Ločan ekspres”, v kateri predstavljam ljudi, ki so uspešni na svojem področju? Sporočite mi na info@loske-novice.si.

0 0 votes
Article Rating