Vam je prispevek všeč?

Kot so zapisali na spletni strani revije IRT3000, v škofjeloškem podjetju LTH Castings nameščajo sončne elektrarne na petih lokacijah v vseh treh državah, v katerih delujejo. Celotna investicija je »težka« 4 milijone evrov, sončne elektrarne s skupno priključno močjo skoraj 5 MW pa so večinsko že začele delovati.

Za takšno potezo so se v LTH Castings odločili z namenom povečanja energetske učinkovitosti in samozadostnosti ter zmanjšanja ogljičnega odtisa. Tako sta že lani začeli delovati elektrarni na Trati v Škofji Loki in v Ohridu v Severni Makedoniji, letos v Čakovcu in Benkovcu na Hrvaškem, v Ljubljani pa bo elektrarna začela delovati v drugi polovici leta.

Tako bo v celotni skupini zagotovljeno okrog 5 % samooskrbe z energije, skupno pa bo letno prihranjeno 2139 ton izpustov CO2. S skupno priključno močjo 4588 kWp nameravajo letno proizvesti nad 5,3 GWh električne energije. Največja sončna elektrarna z načrtovano priključno močjo 999 kWp bo v Ljubljani.

Kot še poroča IRT3000, je eden pomembnejših izzivov, katerega del je LTH Castings, transformacija avtomobilske industrije s poudarjenimi trajnostjo in obnovljivimi viri energije. LTH Castings je tako že lani kupcem zagotovil izdelke, proizvedene iz povsem energetsko učinkovitih virov, enemu kupcu pa že v celoti zagotavlja proizvodnjo z zeleno energijo.

»Ker so naše tovarne na lokacijah, kjer je mogoče ekonomsko učinkovito in okolju prijazno izkoristiti potencial sonca, smo k temu aktivno pristopili. Z vlaganjem v fotovoltaiko prispevamo k zmanjšanju našega ogljičnega odtisa. Pomemben vidik v časih nepredvideno visokih cen energije je tudi samooskrba,« je prepričan direktor LTH Castings Andrej Megušar.

Vir: IRT3000

Foto: FB LTH Castings

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating