Vam je prispevek všeč?

Ste vedeli, da so pred natanko petimi desetletji, leta 1971, zgradili in odprli hotel Transturist, ki je bil dolga leta simbol in ponos Škofje Loke, danes pa ji je kvečjemu v sramoto?

Hotel je – kot so pred časom spomnili iz Loškega muzeja – imel 46 sob s 96 ležišči, restavracijo, kavarno, več klubskih prostorov in dnevni prostor s televizijo, bazen, savno, kozmetični in frizerski salon.

Foto: Fototeka Loškega muzeja

Nekaj dni po odprtju je bilo v časopisu »Glas« o notranjosti hotela zapisano: »Zelen tapison, lepi leseni stropi in pohištvo temnorjavega oreha, vse to pa kombinirano z veliko cvetja in zelenja, daje prijeten občutek domačnosti.«

Med prvimi hotelskimi gosti so bili upokojenci iz podjetja Transturist, ki jim je uprava podjetja pripravila sprejem z zakusko in nato ogled gradnje novih mehaničnih delavnic na Trati.

Ob praznovanju 1000-letnice Škofje Loke si je leta 1973 hotel ogledal in v njem obedoval tudi takratni jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito.

Skorajda ga ni bilo pomembnejšega dogodka, ki se ne bi zgodil v hotelu Transturist – sobotni plesi, poroke, novoletne zabave, maturantski plesi, valete …

Pa danes, pol stoletja pozneje? Hotel neslavno propada že desetletje in pol, njegov novi lastnik je konec leta 2018 postala kranjska družba Hotel Lonca, a se premika zelo počasi.

Vir in foto: Loški muzej

Povzel: Janez Porenta

5 3 votes
Article Rating