Vam je prispevek všeč?

Planinsko društvo Škofja Loka je minulo soboto, 20. maja 2023, pri Domu na Lubniku izpeljalo prireditev ob 90-letnici prve koče na Lubniku in ob 70-letnici Doma na Lubniku.

V kulturnem programu so sodelovali bratje Jemc, prireditev pa je povezoval novinar in urednik na RTV Slovenija Jan Novak.

Na loškem očaku je bil tudi župan Tine Radinja, ki je na družbenem omrežju zapisal: »Ogromno Ločank in Ločanov Lubnik obišče dnevno, tedensko ali vsaj mesečno. Nekateri po njem napovedujejo vreme. Je inspiracija za škofjeloške zgodbe.

Na vrhu nikoli ne manjka dobre volje, sproščenega klepeta in številnih dobrot. Za to že 90 let skrbijo članice in člani Planinskega društva Škofja Loka. Se srečamo!«

Dom na Lubniku je odprt vsak dan z izjemo ponedeljka, če ni praznik. Telefonska številka v domu je 04/51-20-501 ali 031-655-556, e-pošta pa lubnik@pd-skofjaloka.com.

Januarja 2018 je Dom na Lubniku prejel certifikat »Okolju prijazna koča«, ki ga podeljuje Planinska zveza Slovenije tistim kočam, ki imajo vzorno urejeno komunalno infrastrukturo, varovanje okolja in je prijazna do obiskovalcev.

Prvo kočo na Lubniku, leseno in zelo majhno, je zgradila Škofjeloška podružnica SPD in jo slovesno odprla 26. junija 1932. Partizani so 1. maja 1943 kočo požgali, da se ne bi v njej utrdili Nemci.

V spisku vojne škode je bila tedaj škoda na nepremičnini in inventarju ocenjena na takratnih 881.400 dinarjev.

Po osvoboditvi so člani Planinskega društva Škofja Loka pospravili ruševine in pripravili teren za novo, večjo stavbo. Leta 1949 so začeli graditi in delo končali 29. novembra 1952.

Dom so ob veliki udeležbi planincev in prijateljev planinstva slovesno odprli v nedeljo, 24. maja 1953. Otvoritelj je bil Boris Ziherl.

Pozneje so napeljali elektriko in telefon, izboljšali opremljenost in v gospodarskem poslopju malo pod domom uredili zavetišče Lubnikar.

Poleti leta 2010 so dom temeljito obnovili, del sredstev – več kot 72.000 evrov – pa so počrpali iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Vir: PD Škofja Loka, PZS in drugi viri

Foto: FB Tine Radinja

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating