Vam je prispevek všeč?

Letos praznuje Loški oder Škofja Loka zelo častitljiv jubilej: 120 let gledališkega delovanja. Začetki gledališke dejavnosti na prostoru, kjer gledališče deluje še danes, namreč segajo v leto 1903, ko so po načrtih Angela Molinarja zgradili društveni dom na pobudo Katoliškega društva rokodelskih pomočnikov, je poročala STA.

Od leta 1974 z zdajšnjim imenom

Z izgradnjo dvorane se je začelo na Spodnjem trgu živahno kulturo življenje. V novi dvorani so kot prvo uprizorili igro »Mlini pod zemljo«, v kateri so nastopali le moški, saj ženske tedaj še niso smele igrati. Gledališko kulturno društvo je skozi zgodovino menjalo imena, od leta 1974 pa nosi zdajšnje ime Loški oder Škofja Loka.

Ljubiteljski igralci

Malo pred slovensko osamosvojitvijo je postal Loški oder polpoklicno gledališče s strokovno upravo in profesionalnimi režiserji, lektorjem, scenografi in kostumografi na eni ter ljubiteljskimi igralci na drugi strani. Vsako leto pripravijo do dve premieri za odraslo občinstvo, do dve za otroško in po možnosti eno za mladinsko.

Dve premieri

Po izjemno uspešnih predstavah v minulih sezonah – »Strasti, laži in maček v žaklju« v režiji Milana Goloba in »Antigona v New Yorku« v režiji Matjaža Šmalca – so v tej sezoni novembra odigrali premiero komedije »Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša« v režiji Dejana Spasića in decembra še otroške predstave »Rezijanske pravljice« v režiji Gašperja Murna.

Celo med okupacijo

Kot je za STA pojasnil predsednik Kulturnega društva Loški oder (in tudi član igralske zasedbe) mag. Matej Čujovič, se je v 120 letih delovanja zgodilo marsikaj, vendar je bila v tem prostoru gledališka dejavnost vedno prisotna, celo med nemško okupacijo med drugo svetovno vojno, ko so bili tam varietejski nastopi za nemške vojake.

Z dekretom prepovedani

»Gledališče je delovalo v treh različnih državah, preživelo dve svetovni vojni in dve epidemiji, vmes so mu očitali tudi politično delovanje in z dekretom za nekaj časa prepovedali delovanje društva,« je izpostavil Čujovič in hkrati napovedal, da bo predvidoma do konca leta izdana brošura z zbranimi podatki iz 120 let delovanja gledališča.

300 do 400 abonentov

V preteklih letih je, kot je za STA še poudaril Čujovič, tudi gledališče zaznamovala epidemija koronavirusa, a so se po umiritvi razmer in ukrepov ljudje radi vrnili v gledališča. Potem ko se je število abonentov med epidemijo prepolovilo, je zdaj njihovo število spet krepko poskočilo na od 300 do 400 abonentov, a se še ni vrnilo na predkoronsko raven.

100 dogodkov letno

Loški oder letno pripravi okrog 100 dogodkov, a ima le dva zaposlena. Ob morebitni trajnejši denarni spodbudi bi lahko društvo, ki se naslanja na prodajo vstopnic in sredstva iz občinskega razpisa, okrepilo svoje delo. Po Čujovičevih besedah obstajajo ideje za razširitev programa, denimo z lutkovnimi predstavami ali z abonmajem, ki bi ponujal predstave ljubiteljskih gledališč.

Abonma in otroške matineje

Zdajšnji abonma je sestavljen iz predstave domače gledališke skupine in štirih gostujočih predstav iz poklicnih gledališč. Otrokom ponujajo sobotne matineje, zgodaj poleti pripravijo za Historial igro na ulici, decembra pa za igralske dosežke podelijo nagrade Staneta Severja, ki je ravno na Loškem odru premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo, je še poročala STA.

Čestitke Loškemu odru za častitljiv jubilej in uspešno delo tudi vnaprej!

Vir: STA

Foto: Turistično društvo Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating