Vam je prispevek všeč?

V rubriki »Loški časovni stroj« ponovno vrtim (škofjeloške) kazalce tri desetletja nazaj. V Gorenjskem glasu je bil namreč 23. novembra 1990 objavljen kratek prispevek »Alpetour zanemaril hiši na Mestnem trgu: Krona z beraško streho« avtorice Helene Jelovčan. Že tedaj se je Škofja Loka ubadala z enako težavo kot danes: kaj klavrnim stanjem hotelskih nastanitev v mestu. Tedaj se je zatikalo s hotelom Krona na Mestnem trgu, kar je lepo popisano v prispevku, ki je javno dostopen TUKAJ, objavljam pa ga prepisanega v celoti.

»Hotel Krona na Mestnem trgu je svoje čase veljal za najuglednejši in najbolj obiskan gostinski lokal v Škofji Loki. Žal je od tedaj preteklo že precej vode, lastnik Alpetour ga je nazadnje, že močno betežnega, celo izročil v najem zasebnikom.

Krona, ki je razglašena za kulturni spomenik starega mestnega jedra, je zbodla v oči tudi občinske može, ki si ne upajo dovoliti podobne sramote, kot so jo v javnosti doživeli s Tavčarjevim dvorcem na Visokem. Ne gre le za izgubljeno slavo hotela, gre tudi za streho, ki po mnenju dveh izvedencev ne bo zdržala decimetrske snežne odeje. Od Alpetourja so zahtevali, naj hišo vsaj toliko popravi, da streha ne bo nekega dne zgrmela na tla ali, še slabše, na nič hudega sluteče ljudi. Ko je v torek to stvar pretresal škofjeloški izvršni svet, je slutil, kakšen bo odgovor Alpetourja: ni denarja za obnovo.

Nekaj podobnega se je uresničilo. V THP Alpetour sicer obljubljajo, da se bodo obrnili na Tehnika in pridobili dva predračuna, enega za celovito strokovno obnovo strehe in drugega za zasilno obnovo. Katero inačico bodo izbrali, bo odvisno od žepa podjetja, ki je vse prej kot globok. V podjetju tudi tožijo, da jim najemnik že pol leta ne plačuje najemnine za lokal (prva obravnava je na Temeljnem sodišču že bila) in ne skrbi za objekt, po prekinitvi najemnega razmerja pa tudi dvomijo, da bi našli najemnika, ki bo pripravljen sodelovati pri obnovi. Iz ozadja se kaže še negotovost zaradi vloženega zahtevka za denacionalizacijo Krone. Pri vsem skupaj v Alpetourju upajo celo na finančno pomoč občine pri obnovi.

Gre seveda za željo vpijočega v puščavi, saj je lastnik Alpetour, ki bi moral v preteklosti bolje skrbeti za Krono, ne pa čakati, da se skoraj sesuje. Tega izvršni svet ne bo dovolil, od Alpetourja zahteva sanacijo strehe do 10. decembra. V nasprotnem primeru bo obnovo res financiral proračun, vendar Alpetourju poslal račun.

Še bolj neizprosen glede časovnega roka je bil izvršni svet z zahtevo po zamašitvi luknje v strehi sosednjega Alpetourjevega objekta na Mestnem trgu. Cela hiša (Vahtnca) je s svojim zanemarjenim izgledom prava sramota tisočletnega mesta.«

Foto: Kraji

Vir: Gorenjski glas

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating