Vam je prispevek všeč?

Te dni sem na facebooku, na profilu Neže Trdin, našel zanimiv skok v zgodovino – članek s tretje strani ljubljanskega časnika »Jutro« z datumom 11. 7. 1926 z naslovom »Otvoritev postajališča Gorenja vas – Reteče«. Govora je seveda o odprtju železniškega postajališča v Retečah, ki se torej približuje stoletnici obstoja. Prepis članka objavljam v nadaljevanju (brez posegov).

»Danes otvorijo med postajama MedvodeŠkofja Loka novo postajališče Gorenja vas – Reteče. Postajališče stoji v lepem smrekovem gozdu ob reki Sori na Sorškem polju. Od tu se nudi ljubljanskim izletnikom lepa prilika za sprehode v divno okolico, bogato na gostih brezovih in smrekovih šumah. Reka Sora je prav prijetna za kopanje, ker je ena najtoplejših rek. Teče namreč ves čas po solncu in ne dobiva dotokov iz snežnikov.

Postaja stoji sredi Sorškega polja, katero je opeval naš pesnik Simon Jenko in vpletal v svoja prerokovanja bivši sorški župnik pisatelj Finžgar, češ da pride čas, ko se bo na Sorškem polju pod trivrhato smreko »glihalo« troje kraljev.

Še bolj kot pesniki in pisatelji so pa divno okolico poveličevali naši največji slikarji. Koprenasti brezovi gaji s posamnimi temnimi smrekami in pitoresknimi borovci, pod njimi od najnežnejše rmenkasto zelene do zagorelo zlate barve se izpreminjajoča praprot ali pa rožnato in bakrenordeče resje so dali nebroj motivov za najbolj uspela dela Groharju, Jakopiču in Sternenu, ki je tudi več let žival prav v naši vasi. Okolica postajališča je torej zakladnica slovenskih impresionistov, tu se nahaja slovenski Barbizon, tu je naš Worpswede.

In danes, dne 11. julija popoldne, je najlepša prilika, da si vsakdo ogleda to lepo okolico. Danes se prvič ustavi vlak na novem postajališču. Ljubljanski vlak pride v Gorenjo vas – Reteče ob 15.15, jeseniški ob 16.10. Pri prihodu obeh vlakov slovesen sprejem. Po pozdravnem govoru pripravljalnega odbora bo slavnostna povorka z godbo v Reteče, kjer se bo vršila velika ljudska veselica z bogatim sporedom.«

Foto in vir: facebook

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating