Vam je prispevek všeč?

Danes, v nedeljo, 6. avgusta 2023, je v Škofji Loki posledice neurja na terenu odpravljalo prek 420 oseb iz različnih strokovnih služb in številni prostovoljci, ki so zelo pomagali s svojo mehanizacijo.

Občino so danes obiskali premier dr. Robert Golob z ekipo, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki so si z županom Tinetom Radinjo in poveljnikom Civilne zaščite Škofja Loka Nikolajem Kržišnikom ogledali nekaj kritičnih lokacij. Obljubili so podporo, tudi finančno, pri ukrepih za odpravo posledic.

Vodja intervencije Tomaž Ažbe je razporedil domače ekipe in tiste, ki so prišle pomagat od drugod, po vseh prizadetih območjih. V številnih objektih so tudi danes črpali in odstranjevali vodo in skrbeli za nadaljnje vzpostavljanje prehodnosti povezav.

Reševalci so se prebili po cesti skozi dolino Hrastnice in se trudijo vzpostaviti prevoznost ceste, zagotovili so tudi prevoznost ceste s Pasje ravni do dela Svete Barbare.

Regionalne povezave med Škofjo Loko ter Kranjem, Ljubljano in Selško dolino so normalno prevozne, promet skozi Poljansko dolino pa je urejen z obvozom v Brodeh po stari cesti za osebna vozila.

Danes so uspešno skoordinirali helikoptersko evakuacijo mamice z dojenčkom in tremi otroki. S pomočjo ekip Gorske reševalne službe Škofja Loka, ekipe prve pomoči RKS – OZ Škofja Loka in gasilcev so oskrbeli osebe, ki so potrebovale osnovna življenjska sredstva na sicer nedostopnih lokacijah.

»Če občanke in občani še potrebujete kakršno koli pomoč ali ste pripravljeni opravljati prostovoljno delo ali bi želeli pomagati materialno, to sporočite na info@skofjaloka.si. Še vedno je na voljo tudi intervencijska številka 040-390-112 sporočajo iz Civilne zaščite Škofja Loka.

Komunala Škofja Loka prosi občan(k)e, naj v poplavah nastale odpadke pripravijo na rob dvorišča, tik ob glavno cesto, da bo pobiranje čim bolj preprosto.

Če imajo uporabnice in uporabniki možnost lastnega prevoza, jih lahko pripeljete v Zbirni center Draga, ki spet obratuje vsak dan do 18. ure. Odpadke je treba primerno ločiti.

V Zbirnem centru Draga bo možno v poseben zabojnik oddati tudi meso iz zamrzovalnih skrinj, vsa ostala odmrznjena in uničena hrana sodi v zabojnik za biološke odpadke. Na parkirišču nekdanje vojašnice zbirajo samo odpadni les.

Oskrba z elektriko je prekinjena še 138 uporabnikom na 15 transformatorskih postajah proti Lubniku, Sopotnici, Bodoveljski grapi in Hrastnici. Ekipe so se ves dan trudile in uspešno vzpostavile zasilno oskrbo z elektriko s pomočjo 8 večjih agregatov na prizadetih območjih.

Zasilno oskrbo imajo tako vasi med Praprotnim in Lavtarskim vrhom ter Log, Na Logu, Gabrška gora, Valterski in Kovski vrh, Brode, Gabrk, Šefert, transformatorski postaji Sv. Peter in Krmelj. Uporabnice in uporabnike, priključene na agregate, vljudno prosijo, naj elektriko uporabljajo le za nujne potrebe.

Položili in priključili so tudi nov kablovod v Zmincu, s pomočjo katerega bodo lahko začeli vzpostavljati energetsko povezavo za celotno Poljansko dolino. Prihodnje dni bodo pristopili h gradnji novih dveh kablovodov, s pomočjo katerih bodo prizadetim vasem lahko zagotovili oskrbo z električno energijo.

Še vedno velja opozorilo, naj se odjemalci izogibajo poškodovanim področjem, se ne dotikajo delov električnih naprav in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo.

Vse občan(k)e še prosijo, naj tudi v prihodnjih dneh ne ovirajo dela strokovnih služb, saj bodo še naprej potekala sanacijska dela. Mirno noč in srečno!

Vir in foto: Občina Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating