Vam je prispevek všeč?

Občina Škofja Loka je združila moči z Ekologi brez meja in Lidlom Slovenija pri enem ključnih izzivov današnjega časa – zmanjševanju količin zavržene hrane. V programu »Hrana svoje mesto najde« se celovito lotevajo raziskovanja in odpravljanja vzrokov za zavržke v škofjeloških javnih ustanovah in gostinskih obratih. Največji delež pa k skupnim količinam zavržkov prispevamo gospodinjstva, zato želijo z enotedenskim izzivom preveriti navade ravnanja s hrano družin, parov in posameznikov na območju občine Škofja Loka. V ta namen vabijo, da se še danes, v nedeljo, 6. februarja 2022, ko je zadnji dan za prijavo, pridružite enotedenskemu izzivu in jim pri tem pomagate. Prijavnico najdete TUKAJ.

Kako bo potekal izziv?

Med 14. in 20. februarjem bodo prijavljeni v svojem gospodinjstvu spremljali prehranjevalne navade. Dnevno bodo v besedi in sliki beležili in sporočali opažanja – kaj in zakaj so zavrgli, kaj jim predstavlja največjo oviro pri zmanjševanju zavržkov in ostalo, kar bo pomagalo na poti do individualnih in sistemskih rešitev na lokalni ravni. Ekologi brez meja bodo v tem času pomagali s konkretnimi predlogi in nasveti za takojšnje izboljšave. Po izzivu bodo udeležence obiskali in posneli kratko videoizjavo o njihovih osebnih ugotovitvah, ki bodo plod enotedenskega posvečanja tej tematiki.

Kdo lahko sodeluje?

Da bi zajeli čim širšo sliko, k sodelovanju vabijo: družino v mestu in na podeželju (starost staršev do 45 let, osnovnošolski otroci, družino/par v mestu in na podeželju (starost udeležencev nad 60 let), posameznike z željo po sodelovanju. Med vsemi, ki bodo do vključno 6. februarja prek obrazca TUKAJ oddali prijavo, bodo izbrali po enega predstavnika za posamezno skupino. V petek, 11. februarja 2022, se bodo vsi skupaj srečali prek spleta, kjer jim bodo podali podrobne informacije in navodila, svoje navade pa bodo udeleženci spremljali v tednu med 14. in 20. februarjem 2022.

Kaj imajo udeleženci od tega?

Vse sodelujoče, ki bodo dejavno prispevali k uvidu v problematiko nastanja zavržkov v gospodinjstvih, bo Lidl Slovenija nagradil z darilnimi karticami za nakupe v vseh njegovih trgovinah. Ekologi brez meja jim bodo ves čas na voljo za nasvete, kar pa je najpomembneje, postali bodo zgled in motivator za vsa ostala gospodinjstva v občini Škofja Loka in širše. »Priznajmo si: vsi mečemo hrano v smeti, pomembno je le, zakaj se to zgodi. Skupaj imamo moč, da tudi prek takega programa prispevamo k pozitivnim spremembam za vse.«

Županova spodbuda

K udeležbi spodbuja tudi škofjeloški župan Tine Radinja: »V prav posebnem izzivu, ki traja teden dni, lahko skupaj z nami spremljate svoje količine zavržene hrane. ‘Hrana svoje mesto najde’ je poseben projekt, ki ga pripravljamo skupaj z Ekologi brez meja v sklopu naše strategije ‘Zero waste’ oziroma poti, kako bomo karseda zmanjšali naše odpadke. Biološki odpadki predstavljajo poseben problem, zato se nam v tem izzivu lahko pridružite, da preizkusite količine odvrženih odpadkov, svoje znanje o tem, kam kaj sodi, in predvsem nove prakse, kako karseda zmanjšati količino odpadkov. Bodimo zeleni!«

Vir: Občina Škofja Loka

Foto: Naša super hrana

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating