Vam je prispevek všeč?

Kdor se državnozborskih volitev ne bo mogel udeležiti v nedeljo, 24. aprila 2022, ima možnost svoj glas oddati na predčasnem glasovanju od danes, torka, 19. aprila, do četrtka, 21. aprila, vsak dan med 7. in 19. uro.

Predčasnega glasovanja se je mogoče udeležiti na 96 voliščih po vsej državi, večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij. V Škofji Loki je volišče v Pasijonski pisarni na Mestnem trgu 15 (pri Sokolskem domu). Volivke in volivci iz občine Železniki lahko predčasno glasujejo v prostorih Občine Železniki na Češnjici 48, volivke in volivci iz občin Gorenja vas-Poljane in Žiri v Veliki dvorani Sokolskega doma Gorenja vas.

Vnaprejšnja prijava za predčasno glasovanje ni potrebna, morajo pa imeti volivke in volivci s seboj zgolj osebni dokument za identifikacijo, medtem ko obvestilo, ki ga dobijo po pošti, ni obvezen dokument, temveč je zgolj informativne narave. Na voliščih je treba dosledno spoštovati navodila NIJZ za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom, priporočljiva je uporaba zaščitne maske.

Je pa prijava – do vključno srede, 20. aprila – potrebna za volivce, ki bodo v nedeljo glas oddali izven kraja stalnega bivališča, torej na enem ob 88 volišč omnia po vsej državi. Prav tako morajo do srede volivke in volivci brez stalnega prebivališča v Sloveniji, ki bodo na dan volitev v Sloveniji in bi želeli tu oddati svoj glas, to sporočiti Državni volilni komisiji (DVK).

V sredo se izteče tudi rok za oddajo zahteve za glasovanje na domu za volivce, ki zaradi bolezni ne bodo mogli na volišče. Priložiti je treba zdravniško potrdilo, okuženi s koronavirusom pa le dokazilo o okužbi ali odrejeni izolaciji. Kdor se bo okužil po sredi, pa na državnozborskih volitvah glasu ne bo mogel oddati.

Kot so še sporočili z DVK, je pred štirimi leti na državnozborskih volitvah možnost predčasnega glasovanja v treh dneh izkoristilo 53.158 oziroma 3,1 % vseh volilnih upravičencev, še štiri leta prej pa 66.754 oziroma 3,9 % volilnih upravičencev. Seznam vseh volišč za predčasno glasovanje je objavljen TUKAJ.

Vir: različni viri

Avtor: Janez Porenta

Foto: Kozjansko

0 0 votes
Article Rating