Vam je prispevek všeč?

Komunala Škofja Loka vabi uporabnice in uporabnike, naj se te dni na pokopališča odpravijo brez sveč in dodatnih cvetličnih aranžmajev. V povprečju namreč vsak Slovenec za 1. november prižge do 6 sveč. Na leto pa Slovenci prižgemo do 11 sveč na prebivalca.

Nagrobne sveče ob gorenju in nato kot odpadek pri predelavi povzročajo škodljive emisije v okolje. Njihov zunanji del je sestavljen iz kombinacije polipropilena (PP) in polivinilklorida (PVC) in ga ni mogoče v celoti snovno predelati. Notranjost sveč je iz parafina, ki je nerazgradljiv stranski produkt predelave nafte.

Odpadne nagrobne sveče se zbirajo samo v zabojnikih na pokopališčih, na katerih je vidna oznaka z napisom »Odpadne nagrobne sveče«. Ob gorenju nagrobnih sveč nastajajo delci in strupeni hlapi, podobni tistim iz avtomobilskih izpušnih plinov.

Da bi čim bolj zmanjšali nastanek odpadnih nagrobnih sveč in njihovih stranskih produktov, Komunala Škofja Loka uporabnicam in uporabnikom predlaga, da se umrlim na letošnji praznik poklonijo brez prižiganja nagrobnih sveč in dodatnih cvetličnih aranžmajev.

»Svojcem namreč lahko prižgete tudi virtualno elektronsko svečo – TUKAJ. Ob obisku grobov pa se z znanci spomnimo na vse lepe trenutke, ki smo jih doživeli s svojimi preminulimi prijatelji in sorodniki,« še spodbujajo na Komunali Škofja Loka.

Vir in foto: Komunala Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating