Vam je prispevek všeč?

Občina Škofja Loka (oziroma župan Tine Radinja) in Lions klub Škofja Loka (oziroma predsednik Aleš Bizjak) vabita v torek, 6. junija 2023, ob 19. uri v Alejo zaslužnih Ločank in Ločanov na Šolski ulici v Škofji Loki na slavnostno odkritje doprsnega kipa Zdravka Krvine.

Zdravko Krvina (1937–2013) je bil nekdanji župan občine Škofja Loka, nekdanji direktor Kliničnega centra Ljubljana, začetnik Lions kluba Škofja Loka in galerist. Letošnjega 19. avgusta bo minilo natanko desetletje od njegove smrti.

Rodil se je v Novi vasi pri Žireh in se zgodaj vključil v politiko. V 60. letih prejšnjega stoletja je bil komandant mladinskih delovnih brigad pri gradnji avtoceste do Beograda. Leto dni po končani Visoki politični šoli v Ljubljani je postal predsednik skupščine Občine Škofja Loka.

S komaj 30 leti je bil najmlajši župan v takratni Jugoslaviji. Leta 1974 je prišel na čelo Kliničnega centra Ljubljana. Vodil je tudi prireditve Po poteh partizanske Jelovice in po upokojitvi, leta 1990, v Gorenji vasi uredil in vodil razstavno in prodajno Galerijo Krvina.

Obenem je bil pred osamosvojitvijo komisar republiškega štaba Teritorialne obrambe Slovenije, član vodstva Zveze sindikatov Jugoslavije, sekretar republiškega sveta Zveze sindikatov Slovenije in medobčinski sekretar Zveze komunistov za Gorenjsko.

Uveljavil se je tudi v Muzejskem društvu Škofja Loka kot dolgoletni član in med letoma 1974 in 1979 tudi njegov predsednik. Bil je podpornik izgradnje smučarskega centra Stari vrh in hotela v Škofji Loki. Avtor jutri odkritega doprsnega kipa Zdravka Krvine je akademski kipar Metod Frlic.

Vir: Občina Škofja Loka, Obrazi slovenskih pokrajin, Muzejsko društvo Škofja Loka in Gorenjski glas

Foto: Občina Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating