Vam je prispevek všeč?

Zaposleni in vodstva zdravstvenih domov po Gorenjskem, tudi Zdravstvenega doma Škofja Loka, in koncesionarji v vseh štirih občinah Škofjeloškega so v četrtek javno objavili poziv in prošnjo pacientom (z nenujnimi zadevami), ki ga v nadaljevanju objavljam v celoti:

»Primarno zdravstvo z mrežo zdravstvenih domov je vse od začetka epidemije v prvi bojni vrsti z virusom covida-19. Kmalu bosta že dve leti, od pomladi 2020, ko se vsak dan intenzivno ukvarjamo z omejevanjem njegove rušilne moči. Neprestano, iz dneva v dan, testiramo prebivalstvo in ponujamo preventivno zaščito z enostavnim in dostopnim cepljenjem. Testiranja in cepljenja so postala dejavnost, ki zahteva ogromno delovne energije in vneme.

Zdravstveno osebje je že doslej večkrat delovalo na skrajnem robu zmogljivosti, zadnja in doslej daleč najbolj nalezljiva različica omikron pa je še posebej ‘poskrbela’ za kadrovsko izčrpanost. Število testiranj se je z novim letom v komaj dveh tednih podvojilo, ponekod tudi potrojilo. Vrste pred zabojniki, kjer naši zaposleni jemljejo brise, so od jutra do mraka. Telefonske številke za naročanje pregorevajo. In tako je prav vse dni v tednu, tudi čez vikende, ko se pritisk prenese na ambulante nujne pomoči.

Podaljšuje se čas za naročanje, za laboratorijsko obdelavo vzorcev, podaljšuje se čakanje na izvid. Omikron kosi tudi v naših vrstah, vedno težje kadrovsko pokrijemo dobesedno vsak dan bolj hektične razmere. Vse našteto ima nujno za posledico slabo voljo med pacienti, tudi nestrpnost. Opozarjamo, da je v takšnih razmerah kljub vsemu trudu možnost nižjega standarda zdravstvene oskrbe povsem realna, dogajajo se tudi napake.

Zaposleni v primarnem zdravstvu, še posebej družinski zdravniki, pediatri, medicinske sestre in osebje na najbolj izpostavljenih covidnih točkah in v cepilnih centrih se zavedamo svoje odgovornosti do naših pacientov. Po najboljših močeh in strokovno jo bomo izvajali tudi v vrhuncu epidemije, ki je pred nami. Paciente vljudno prosimo za upoštevanje navodil zdravstvene stroke glede pravil, kdo in kako do testiranja, kdo in za koliko časa v samoizolacijo in karanteno. Enako pri priporočilih za cepljenje.

Spoštovani pacienti! Zdravstveni domovi in koncesionarji se spopadamo s hudo kadrovsko stisko zaradi bolniških odsotnosti in karanten zaposlenih. Obenem skokovito narašča število testiranj, okuženih in obolelih. V bolnišnicah se zdravi okrog 600 bolnikov, za trenutno 84.000 aktivnih primerov v državi poskrbimo na primarni ravni.

V primeru nenujnih zadev, kot so denimo kontrole urejenih kroničnih bolezni in več mesecev ali celo let trajajoče težave, zaradi katerih do sedaj niste obiskali zdravnika, vas vljudno in neobvezujoče prosimo za krajšo prestavitev termina do umiritve najhujšega vala epidemije. Skupaj bomo zmogli.«

Vir: ZD Škofja Loka

Foto: FB ZD Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating