Vam je prispevek všeč?

V četrtek so v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka odprli razstavo o Ivanu Tavčarju, ki so jo pripravili ob 100. obletnici njegove smrti in bo na ogled do konca meseca. Knjižničarka in bibliotekarska specialistka Ana Marija Miklavčič je sporočila:

»Pri oblikovanju domoznanske razstave, ki smo jo pripravili ob 100. obletnici smrti Ivana Tavčarja, so sodelovale tri slikarske skupine, ki delujejo na področju Škofje Loke in Poljanske doline. KUD Gorenja vas-Trata, kjer člani ustvarjajo pod mentorstvom akademske slikarke Maje Šubic, Likovna sekcija Mavrica, kjer člani ustvarjajo pod mentorstvom akademske restavratorke Jerneje Kos, in Akvarelistke, ki so 10 let ustvarjale pod mentorstvom Edija Severja, po njegovi smrti pa ustvarjalno pot nadaljujejo samostojno.

Kraje, kjer se je Tavčar rodil, veliko časa živel in je tudi pokopan, so slikarji prenesli na papir in platno. V navdih so jim bila njegova dela in njegova osebnost. Ustvarjali so v tehnikah akrila, akvarela, tuša in olja. Prihodnji mesec bo razstava gostovala v Tavčarju tako ljubi Poljanski dolini – v Krajevni knjižnici Gorenja vas. Knjižnica je k razstavi prispevala še nekaj razglednic s Tavčarjevo podobo iz svoje domoznanske zbirke, zbrali pa smo tudi nekaj misli sodobnikov o njem in kratko biografijo.«

Vir in foto: Ana Marija Miklavčič

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating