Vam je prispevek všeč?

Odbor državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na četrtkovi 66. nujni seji zavrnil predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, ki jo je predlagal poslanec NSi in nekdanji župan Železnikov Mihael Prevc in po kateri bi občina Škofja Loka dobila status mestne občine. Za predlog je glasovalo sedem poslancev koalicijskih strank SDS in NSi, nasprotovalo mu je devet poslancev ostalih poslanskih skupin.

Kot sem poročal TUKAJ, je predlagatelj Prevc med razlogi za ustanovitev mestne občine Škofja Loka navedel, da gre za upravno, gospodarsko, kulturno, socialno in geografsko središče širšega škofjeloškega ozemlja, za gospodarsko središče z izjemnim razvojnim potencialom, za stičišče transportnih poti in vstop v regijo, za center kulturnega in družbenega dogajanja za širšo regijo, za izobraževalno, socialno, zdravstveno in upravno središče za širšo regijo.

Po Prevčevih besedah so predlog podprli župani vseh občin na širšem škofjeloškem območju, pritrdil pa mu je škofjeloški podžupan mag. Robert Strah, saj da je Škofja Loka med pomembnimi centri na Gorenjskem, hkrati pa se uvršča med 10 % najuspešnejših slovenskih občin, v katerih se najbolje živi, je poročala STA. Med nasprotniki predloga je bilo slišati argument, da bi imeli v primeru sprejetja predloga med mestnimi, med katerimi je že Kranj, kar dve sosednji občini.

Predlog za podelitev statusa mestne občine Škofja Loka je bil sicer predhodno podprt v državnem svetu. Če bi državni zbor predlagano novelo sprejel, bi Škofja Loka postala trinajsta slovenska mestna občina, druga gorenjska. Že v preteklosti (leta 2009) je bila sicer neuspešna pri pridobivanju statusa mestne občine.

Vir: DZRS in STA

Foto in povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating