Vam je prispevek všeč?

8. septembra je svetovni dan fizioterapije (SDF). Tema letošnjega SDF 2023 je »Artritis in fizioterapija«.

Na informacijski točki Zdravstvenovzgojnega centra Škofja Loka v pritličju Zdravstvenega doma Škofja Loka bo v petek, 8. septembra 2023, v dopoldanskem času na voljo promocijski material letošnje teme SDF 2023 in individualni posvet s fizioterapevtom. Zakaj? Za okrepitev in izboljšanje vašega zdravja. Vabljeni!

Obiskovalce želijo seznaniti še z nekaterimi ključnimi sporočili:

Artritis je opredeljen kot akutno ali kronično vnetje sklepov. Simptomi lahko vključujejo bolečino, oteklino, togost in rdečico, ki lahko prispevajo k zmanjšani funkciji in spretnosti. Artritis ni eno samo bolezensko stanje; obstaja več različnih vrst.

Artritis lahko oteži življenje, saj zmanjša mobilnost in oteži izvajanje vsakodnevnih dejavnosti. Lahko vpliva na sposobnost ljudi za delo in sodelovanje v družabnih in prostočasnih dejavnostih. Artritis je pogosto povezan z depresijo ali tesnobo.

Fizioterapevti so del večdisciplinarnega tima, ki lahko pomaga pri obvladovanju artritisa. Lahko bodo ocenili pacientovo stanje in sposobnosti ter mu svetovali in pomagali, kako ostati dejavni in obvladovati simptome.

Revmatoidni artritis (RA) je najpogostejša vrsta artritisa. Je avtoimuna bolezen, ki najpogosteje prizadene sklepe prstov, zapestij, ramen, komolcev, kolen in gležnjev.

Izbira zdravega načina življenja, vključujoč redno telesno dejavnost, je pomembna pri obvladovanju RA in zmanjšanju tveganja za pojav srčno-žilnih bolezni.

Vadba je ključna pri zmanjšanju telesne nezmožnosti in izboljšanju zdravja pri posameznikih z RA. Fizioterapevt bo ocenil pacientovo zdravje, ga vodil skozi obvladovanje simptomov, izbral za njegovo stanje primerne vaje in mu pomagal postopoma in varno povečati raven telesne dejavnosti.

Vir: ZD Škofja Loka

Foto: ZD Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating