Vam je prispevek všeč?

Rdeči križ SlovenijeObmočno združenje Škofja Loka nadaljuje »Tečaje prve pomoči za planince«, in sicer v sredo, 10. maja in 17. maja 2023, obakrat ob 17. uri v predavalnici RKS-OZ Škofja Loka na Kidričevi cesti 1 v Škofji Loki (Dom Zveze borcev).

Gorništvo je zelo priljubljen način preživljanja prostega časa, še zlasti v poletnih mesecih, ko je tudi največ nesreč zaradi padcev, zdrsov in nenadnih obolenj. Zato vse ljubitelje gora vabijo na prilagojene in poglobljene tečaje prve pomoči.

»Gorništvo blagodejno deluje na telo in duha: sprošča posameznika, bogati njegov čustveni svet in krepi organizem. Pomeni pa lahko tudi tveganje za poškodbe. Za preprečitev nesreč sta pomembni izobraževanje in preventiva. Znanje prve pomoči pridobimo v sklopu vozniškega dovoljenja, enkrat in gre z leti v pozabo.«

Tečaj bo vodil doc. dr. Damjan Slabe, alpinist, psihoterapevt in predavatelj prve pomoči z opravljeno licenco RKS, ki so ga letos razglasili tudi za »naj prostovoljca leta v Škofji Loki«. Obvezna je prijava na tečaj na e-naslovu ozrk_skloka@t-2.net ali na telefonu 041-709-975.

Cena tečaja je 24,97 € in vključuje uporabo sodobnih didaktičnih orodij, pripomočkov in sanitetnega materiala. Izpeljali ga bodo v dveh dneh (dve sredi), vsak dan po tri šolske ure. Tečaj vključuje predavanje in praktične vaje:

načrt nujnega ukrepanja in ravnanja ob prihodu helikopterja; temeljne postopke oživljanja; nujna bolezenska stanja; krvavitve, rane, poškodbe kosti in sklepov, izbitje zoba; poškodbe zaradi mraza; panični napad, ugriz kače; vsebino prve pomoči v nahrbtniku.

»S pravilnim nudenjem prve pomoči lahko preprečimo poslabšanje stanja, prizadetosti ali celo smrt poškodovanca. Nujno je, da obnavljamo svoje znanje iz prve pomoči, nikoli ne vemo, kdaj in za koga ga bomo nujno potrebovali.« Prijazno vabljeni!

Vir in foto: RKS – OZ Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating