Vam je prispevek všeč?

Iz Loškega muzeja so sporočili, da se zaradi gradbenih del muzej začasno zapira. V Loškem gradu namreč že od konca avgusta potekajo gradbena dela za njegovo energetsko obnovo. V prihodnjem tednu bodo v delu stavbe začeli menjavo oken, zato bo Loški muzej od torka, 25. oktobra 2022, do predvidoma konca novembra za posamezne obiskovalke in obiskovalce zaprt, še naprej pa bo možen obisk muzeja za vnaprej najavljene skupine. Zahvaljujejo se za razumevanje.

Tudi na Občini Škofja Loka so potrdili, da se je po celoviti obnovi strehe Loškega gradu v letu 2018 letošnjega septembra začela nova faza prenove te najbolj prepoznavne škofjeloške arhitekturne ikone. Zahtevno investicijo prenove v višini 1.388.571 € vodi Občina Škofja Loka, ki je za projekt prenove iz različnih naslovov pridobila nepovratna namenska sredstva v skupni višini 532.122 €.

Prenova zajema statično sanacijo in obnovo fasade jugozahodnega (okroglega) stolpa, južnega in severnega dela gradu ter veznega trakta, ki Loški grad povezuje z objektom nekdanjega Nunskega samostana. Vključuje tudi celovito energetsko prenovo severne in južne grajske fasade, vključno z okroglim stolpom, grajskega atrija in energetsko sanacijo celotne podstrehe gradu.

V sklopu energetske sanacije bodo zamenjali približno 100 dotrajanih oken in vrata. Podstreho gradu bodo na novo toplotno izolirali, vgradili bodo toplotno črpalko in tako pridobili približno 500 kvadratnih metrov povsem novih funkcionalnih (uporabnih) mansardnih površin. Z vsem tem zasledujejo ukrep povečanja učinkovitosti rabe energije v javnem sektorju.

Po zaključeni prenovi bo Loški grad, osrednja kulturno-zgodovinska znamenitost in prepoznavna mestna ikona, povsem statično saniran, energetsko prenovljen, v celoti pa bo tudi obnovljen fasadni ovoj gradu na zunanji in notranji strani. Izvedena celovita prenova objekta gradu bo predstavljala osnovo za še funkcionalnejšo uporabo gradu za potrebe sodobne muzejske dejavnosti v prihodnosti.

Investitor je Občina Škofja Loka, ki je za projekt Celovite energetske prenove Loškega gradu na javnem razpisu za sofinanciranje prenove stavb v lasti občin od ministrstva za infrastrukturo prejela sklep o sofinanciranju projekta v skupni višini 332.122,28 €, z 200.000 evri nepovratnih namenskih sredstev pa projekt sofinancira tudi ministrstvo za kulturo.

Statično sanacijo gradu in obnovo fasade izvajata gradbeni podjetji Promobile, d. o. o., in EKO obnova, energetsko prenovo pa gradbeni podjetji Gib gradnje in Gradnje Moste. Zaradi poteka obnove gradu in izvajanja arheoloških raziskav bo nekoliko omejeno gibanje v okolici gradu in na grajskem vrtu, zaprta bo tudi pešpot, ki s parkirišča na Nunskem vrtu vodi na Loški grad.

Parkiranje na območju Loškega gradu do zaključka vseh gradbenih del ne bo mogoče. Na Občini Škofja Loka še prosijo, da obiskovalke in obiskovalci pri obisku Loškega gradu upoštevajo gradbiščne in prometne oznake, priporočajo pa tudi, da se pred obiskom gradu ali Loškega muzeja za aktualne informacije pozanimajo TUKAJ.

Vir: Loški muzej in Občina Škofja Loka

Foto: Občina Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating