Vam je prispevek všeč?

Pred 105 leti, 23. novembra 1918, je general Rudolf Maister s svojo vojsko razorožil in razpustil nemško varnostno stražo in k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške.

Boju za severno mejo so se sprva kot prostovoljci in pozneje kot mobiliziranci pridružili tudi fantje in možje iz Žirov, kjer je doslej znanih 42 borcev, iz Gorenje vasi-Poljan, kjer so jih doslej našli 57, in še 62 Maistrovih borcev z ozemlja današnje občine Škofja Loka.

Skupno torej 161 borcev, ki so se pridružili koroškim in štajerskim enotam in tako tvorili prvo slovensko vojsko, ki je osvobodila slovensko ozemlje izpod avstrijsko-nemške zasedbe.

Člani Območnega združenja slovenskih častnikov (OZSČ) Škofja Loka so se na deževni petek, 3. novembra 2023, na pobudo Muzejskega društva Škofja Loka in Zveze društev General Maister udeležili predstavitve in otvoritve muzejske zbirke »Maistrovi borci občine Škofja Loka«.

Dogodek je bil iz zgodovinskega, domoljubnega in tudi lirično-glasbenega vidika izpeljan nadvse odlično. Pozdravni govor sta imela predsednica Zveze društev general Maister, mag. Lučka Lazarev Šerbec, in podžupan občine Škofja Loka, mag. Robert Strah.

Blaznikov večer je vodila in povezovala predsednica Muzejskega društva Škofja Loka Helena Janežič, kulturno pa so ga obogatili Veteranska tamburaška skupina Bisernica Reteče in drugi nastopajoči.

Razstava »Maistrovi borci občine Škofja Loka« je v Sokolskem domu Škofja Loka (oziroma v Mali razstavni galeriji) na ogled do petka, 24. novembra 2023, in je odprta v času uradnih ur Občine Škofja Loka. »Vredno ogleda in spomina nepozabnega junaškega dejanja slovenskih vojakov leta 1918,« še vabijo v OZSČ Škofja Loka.

Vir in foto: OZSČ Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating