Vam je prispevek všeč?

Ob informaciji, da v Slovenijo prihaja rekordna količina cepiva proti covidu19 (maja naj bi imela zagotovljenih vsaj 450.000 odmerkov štirih vrst cepiv), so se odzvali tudi v Zdravstvenem domu Škofja Loka, v katerem trenutno tedensko cepijo 1500 ljudi, a so pripravljeni to številko kadar koli podvojiti. »Potrebujemo le vašo prijavo pri osebnem zdravniku v eni od 21 ambulant družinske medicine v Škofji Loki in obeh dolinah. Cepimo se zdaj! Naj se brezskrbno poletje začne že v maju,« pozivajo iz ZD Škofja Loka in tudi mlajšim svetujejo, naj ne odlašajo s cepljenjem. Čeprav prednostne starejše populacije še niso v celoti precepljene, so že na vrsti osebe nad 50 let, v kratkem, morda že v drugi polovici meseca, pa naj bi veljal le še vrstni red prijav.

Kako se naročiti na cepljenje?

Iz ZD Škofja Loka odgovarjajo: »Če je vaš zdravnik v javnem zavodu, takšnih je 8 ambulant, se je treba naročiti prek spletnega obrazca DoZdravnika.si, ki ga najdete TUKAJ. Če je vaš zdravnik koncesionar, takšnih je 13 ambulant, se naročite pri njem. Prakse so različne: telefon, e-pošta ali prek spletnih strani. Za občane, ki imajo izbranega osebnega zdravnika v javnem zavodu ZD Škofja Loka, naročila sprejemamo tudi po telefonu 030/488-960 vsak delovnik med 9. in 15. uro.« Prijaviti se morajo tudi občani, ki so se za cepljenje naročili prek obrazca e-uprave, ker ta sistem ne deluje, nov – na državni ravni – pa se vzpostavlja. Ministrstvo za zdravje je ZD Škofja Loka določilo za primarno cepilno mesto za prebivalce občin Škofja Loka, Gorenja vas-Poljane, Žiri in Železniki, a se cepljenje pri koncesionarjih izvaja po vseh občinah.

Logistika prijav in cepljenja

Naročanje cepiv in izvedba cepljenja potekata v tedenskem ciklu. Zbrane prijave zdravniki pošljejo vodji zdravstvene nege v ZD Škofja Loka, ki posreduje naročilo ministrstvu in NIJZ. Dostava cepiva je enkrat tedensko, nato steče obveščanje vseh naročenih, priprava cepiv in organizacija cepilnega mesta. »V začetku tedna, ko ste na vrsti, vas bomo obvestili o datumu, uri in lokaciji cepljenja. Cepljenje naročenih pri zdravnikih v javnem zavodu poteka ob sredah popoldne in četrtkih in petkih dopoldne na lokacijah v 1. nadstropju ZD Škofja Loka in na TIC na Kidričevi cesti (Stari Petrol). Cepljenje naročenih pri koncesionarjih poteka po njihovih lokacijah in po njihovih urnikih,« pojasnjujejo v ZD Škofja Loka.

Cepiva še ni možno izbirati

Cepiva še ni možno izbirati, trenutno pa je najobsežnejša dobava Pfizerjevega cepiva. Prvi teden maja je denimo v ZD Škofja Loka prišlo 85 % naročenih odmerkov, to je 1386, od tega 967 za prvo in 533 za drugo cepljenje. Dostavljeno je bilo tudi 160 odmerkov AstraZenece za zamudnike – učitelje in vzgojitelje. 130 ljudi, ki so zaradi manjše dobave ostali brez cepiva, so morali prenaročiti. »Cepljenje proti covidu-19 je dokazano varno in hkrati osebno in družbeno odgovorno dejanje. Pri starejši populaciji okužb skorajda ni več, če pa se zgodi, je potek bolezni ob prvem odmerku bistveno lažji in enostavnejši. Pri mlajši populaciji, ki se zanaša na faktor enostavne prebolevnosti na račun mladosti, pa brez zaščite s cepivom lahko pride do posledic po preboleli bolezni,« so še zapisali v ZD Škofja Loka.

Vir: ZD Škofja Loka

Foto: Občina Rogaška Slatina

Povzel: Janez Porenta

1 1 vote
Article Rating