Vam je prispevek všeč?

Slovenija je v primežu pnevmokoknih okužb, kar je zaskrbljujoče zlasti za starejše od 65 let in kronične bolnike, saj se pnevmokoki prenašajo povsem preprosto – kapljično, ob tesnem stiku dveh oseb. Gre za okužene kapljice, ki jih ob dihanju in kašljanju izločamo v okolico. Inkubacijska doba je nekaj dni – za pnevmokokno pljučnico od 1 do 3 dni, za pnevmokokni meningitis pa ni natančno poznana in je najverjetneje od 1 do 4 dni.

10.000 okužb letno

Zboli lahko vsak, najbolj ogroženi pa so kronični bolniki in starejši. Pri starejši populaciji je okužba najpogosteje v obliki pljučnice, lahko pa pride tudi do okužbe krvi in vnetja možganskih ovojnic oziroma meningitisa. Hujše pnevmokokne okužbe se lahko končajo tudi s smrtjo. V Sloveniji letno beležimo okoli 10.000 okužb, petina bolnikov potrebuje bolnišnično oskrbo, petina njih pa je premeščenih na intenzivno nego in je pri njih smrtnost še posebej visoka, od 20- do 30-odstotna.

Brezplačno cepljenje za kronične bolnike in starejše

Novost v cepilni shemi omogoča brezplačno cepljenje proti pnevmokoknih okužbam za vse kronične bolnike in starejše od 65 let in je odprla novo možnost zaščite proti pljučnici in drugim pnevmokoknim okužbam. Zato tudi Zdravstveni dom Škofja Loka v letošnjem aprilu namenja velik poudarek ravno cepljenju proti pnevmokokom in se tako v največji možni meri posveti starejšim in kroničnim bolnikom.

Prvič dober obisk

Obisk prvega cepilnega dne je bil dober, zato so se v ZD Škofja Loka odločili izpeljati še enega, ki bo v četrtek, 20. aprila 2023. S cepljenjem je namreč mogoče preprečiti težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Stroka cepljenje priporoča, saj je cepivo varno (je mrtvo) in učinkovito (v 23-valentnem cepivu se nahajajo tisti serotipi pnevmokoka, ki najpogosteje povzročajo invazivno bolezen).

Le en odmerek

Potreben je le en odmerek cepiva, če pa je oseba cepljenje opravila pred dopolnjenim 65. letom, je po petih letih priporočljiva enkratna revakcinacija. Vabi in spodbuja Zdravstveni dom Škofja Loka!

Vir: ZD Škofja Loka

Foto: Sidera

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating