Vam je prispevek všeč?

Že od leta 2002 je 15. februar dan zlate pentlje oziroma mednarodni dan otroškega raka, namenjen tudi ozaveščanju in spodbujanju pri razumevanju težav, s katerimi se srečujejo družine otrok in mladostnikov med zdravljenjem in po njem. Za mednarodnim dnevom stoji združenje Childhood Cancer International (CCI), ki združuje 176 organizacij iz 93 držav z vseh celin sveta.

Letno po svetu zboli 400.000 otrok in mladostnikov

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) letno po vsem svetu pri 400.000 otrocih in mladostnikih do 19. leta starosti na novo odkrijejo raka, ki je po oceni ljubljanskega Onkološkega inštituta tretji najpogostejši vzrok smrti pri mlajših od 15 let, zgolj za poškodbami in prirojenimi nepravilnostmi. Najpogostejše rakavo obolenje pri otrocih je levkemija.

Število narašča, umrljivost pa pada

CCI ugotavlja, da je smrtnost pri otroškem raku v razvitih državah sveta 20-odstotna, v manj razvitih pa kar 80-odstotna. Tudi v Sloveniji letno za to težko boleznijo zboli od 70 do 80 otrok, torej na hemato-onkološkem oddelku v tretjem nadstropju ljubljanske Pediatrične klinike tedensko sprejmejo od enega do dva nova bolnika. Število zadnja leta narašča, umrljivost pa upada. V Sloveniji letno za rakom umre od 10 do 15 otrok in mladostnikov.

Društvo Junaki 3. nadstropja

Ti otroci se pogumno soočajo z vsemi težavami, ki jih prineseta bolezen in zahtevno zdravje. Njihovi starši, ki so to preizkušnjo že prestali, pa so pred letom dni ustanovili Društvo Junaki 3. nadstropja, ki pomaga Junakom in njihovim družinam, hkrati pa želi bolezen tudi bolje predstaviti širši javnosti, saj se Junaki v družbi še vedno soočajo s številnimi stigmami in tabuji. Predsednica društva in pobudnica za njegovo ustanovitev je Ločanka Urška Kolenc, tudi sama mamica z izkušnjo »tretjega nadstropja«.

Odličen odziv šol in vrtcev

Letos so v društvu pripravili mnoge aktivnosti ozaveščanja, na izobraževalne ustanove po vsej državi so tako naslovili prošnjo, naj v okviru izobraževalnega programa nekaj časa namenijo tudi Junakom in njihove zgodbe predstavijo učencem. Učiteljem, vzgojiteljem in mentorjem so posredovali poučno gradivo v obliki letakov, kratkega predstavitvenega filma in navodil za izdelavo zlate pentlje. Odziv je bil odličen, sodelovanje je potrdilo več kot 30 šol, vrtcev in drugih ustanov. Med drugim tudi škofjeloške osnovne šole Ivana Groharja, Cvetka Golarja in Škofja Loka-Mesto ter Vrtec Žiri.

V zlatem Cankarjev dom, Tromostovje, Tehnični muzej Bistra, Vila Vipolže …

Hkrati je društvo k sodelovanju in ozaveščanju povabilo tudi občine in nekatere inštitucije. Ker je simbol boja proti otroškemu raku zlata pentlja, ki si jo lahko danes pripnemo na srčno stran, jim je predlagalo, naj vidnejše objekte osvetlijo z zlato barvo. Odziv je presegel pričakovanja, v zlato so ali bodo odeti tudi Cankarjev dom, Tromostovje, Tehniški muzej Bistra in Vila Vipolže. Kampanjo ozaveščanja je simbolično zaokrožil Junak Janež Matko Juvančič, ki je posnel in izdal himno Junakov.

Pripnimo si zlato pentljo

Pripnimo si danes torej zlato pentljo za vse Junake – otroke in mladostnike, ki se pogumno spopadajo z rakom; vse, ki so premagali otroškega raka; družine, ki pogumno živijo naprej, čeprav so zaradi raka izgubile otroka; zdravstveno osebje in prostovoljce, ki svoj poklic in čas namenjajo otroškemu raku. Konkretno pa lahko pomagamo s poslanim sms-sporočilom Junaki5 na 1919 in prispevamo 5 € za otroke z rakom.

Foto: FB Društvo Junaki 3. nadstropja

Vir: Društvo Junaki 3. nadstropja

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating