Vam je prispevek všeč?

V sredo je v sklopu serije srečanj z načelniki upravnih enot in župani po vsej Sloveniji Škofjo Loko obiskal minister za javno upravo Rudi Medved, ki je po pogovoru z načelniki gorenjskih upravnih enot izpostavil velik problem informatike in zagotovil prenovo informacijskega sistema, je poročala STA.

»Upravne enote še vedno delajo na zelo zastareli opremi. Na ministrstvu je, da nemudoma zagotovi tehnične ekipe, ki bodo na terenu na razpolago vselej, sploh tedaj, ko bomo informacijski sistem in strojno opremo vendarle prenavljali,« je poudaril minister.

Namesto osmih ur 50 minut

Navedel je pozitiven primer vročilnic, za katere so v večjih upravnih enotah že posodobili sistem, ki s črtno kodo in skeniranjem omogoča, da uslužbenec za obdelavo stotih vročilnic namesto osmih ur porabi 50 minut. Napovedal je razširitev sistema na vse upravne enote in tudi na vhodno pošto.

Z načelniki škofjeloške, kranjske, jeseniške, radovljiške, tržiške in kamniške upravne enote je govoril tudi o drugih težavah, s katerimi se spopadajo: »Te težave na ministrstvu poznamo, a smo jih želeli videti še v praksi, ker bomo lahko tako veliko učinkoviteje pomagali upravnim enotam, saj so naš prvi in neposredni stik z državljani, ki od njih pričakujejo dobro in učinkovito storitev. Na nas je, da to omogočimo.«

Primer dobre prakse »šalterski sistem«

Načelnik Upravne enote Škofja Loka Bojan Miklavčič je kot glavne težave, s katerimi se srečujejo uporabniki in zaposleni, izpostavil birokratske ovire, glede informatike pa verjame, da imajo v ministru dobrega sogovornika, da jo spravijo na želeno raven.

Kot primer dobre prakse je predstavil »šalterski sistem«, po katerem lahko stranke stopijo h kateremu koli prostemu referentu in pri njem opravijo vso storitev od začetka do plačila takse: »Ta sistem pri nas uspešno teče in je plod večletnega dela in usposabljanja zaposlenih, saj mora posamezni referent poznati veliko področij. Vsekakor pa je to korak naproti strankam.«

O reorganizaciji upravnih enot ne razmišljajo

Na vprašanje o morebitni reorganizaciji – ukinitvi ali združevanju – upravnih enot je minister odvrnil, da o tem ne razmišljajo, edina sprememba v zadnjem obdobju je bila ustanovitev skupnih finančnih služb, ki dobro deluje. »Nikakor pa nismo za hitro centralizacijo na vseh področjih, ki je na nekaterih drugih segmentih zaradi nedodelanih postopkov prinesla precej težav,« je zagotovil Medved.

Potrdil je tudi, da ne bodo nikjer ukinjali krajevnih uradov, čeprav ti niso vselej finančno upravičeni. Ključno je namreč, da so storitve čim dostopnejše ljudem. Ponekod so sicer težave s kadrovsko podhranjenostjo, kar pa po posameznih upravnih enotah sproti rešujejo. Po sestanku z načelniki upravnih enot se je minister srečal še z župan občin na Škofjeloškem, zlasti na temo povprečnin, je še dodala STA.

Foto: Ministrstvo za javno upravo

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating