Vam je prispevek všeč?

V soboto popoldne se je 21-letnemu Škofjeločanu Danu Poljšaku posrečil veliki met, saj je v Marini Portorož splavil sedeminpolmetrsko jadrnico vrste škuner, poimenovano Cassiopeia. Z lastnimi rokami jo je izdeloval vse od svojega 16. leta starosti in vanjo vložil okrog 7000 ur svojega časa, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Leseno dvojambornico krasijo umetelno izdelani detajli, ki jih je Dan dolgo brusil, kital in barval. Sprva mu je pomagal mojster iz Pirana Ivica Krpetič, sicer pa je znanje pridobival s pomočjo knjig in spleta. Načrt jadrnice je narisal mojster Andrej Balanč. Projekt je stal približno 25.000 evrov, delno ga je Poljšak kril sam, pomagal si je tudi s sponzorji in prostovoljnimi prispevki. V prvi vrsti so ga pri gradnji podpirali domači, v projekt pa so se vključili še Marina Portorož, Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran, različna podjetja in umetniki …

Dan prihaja iz povsem jadralne družine. »Imamo staro družinsko jadrnico, sem si pa že od nekdaj želel zgraditi tudi svojo leseno jadrnico. Pred to barko sva z očetom preuredila še eno manjšo, imela je plastičen trup, midva pa sva naredila lesene jambore. Ko sem jo prerasel, sem začel resno razmišljati o gradnji lesene jadrnice. Najtežji je bil začetek, prva faza, saj sem se prvič srečal z mnogimi nalogami pri gradnji. Bivanje v leseni barki je nekaj posebnega, je tudi prijetnejše, saj je les izolator. Lesene barke so težje, zato lepše premagujejo valove,« je za STA poudaril Poljšak, zdaj študent višje strokovne šole (smer lesarstvo) v Šolskem centru Škofja Loka.

Foto: FB Cassiopeia

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating