V tisočletni Škofji Loki, le za ped proč od mestnega središča, prijetno umaknjen, a v isti sapi z mostu čez Soro odlično opazen že vrsto let kraljuje lokal Etno Caffe, ki ga od novembra 2014 vodi zdajšnja šefica Mojca Gašperlin. V spomladanski akciji portala »Loške novice« ste bralke in bralci izbrali, da v njem pripravijo in postrežejo najboljšo kavo v Škofji Loki, zato sva v poznopočitniškem času, ko se je kolektiv vrnil z zasluženega dopusta, tudi midva s fotografom preverila, kakšno je kaj vzdušje v lokalu, ki – nič kriv – krasi tudi naslovno fotografijo tega portala.

Prijazno naju sprejme in postreže kar ves kolektiv, Mojca pa se ob tem nasmehne: »Zaposleni sva dve, dve dekleti pa sta študentki. Dovolj je. Nič ne bi bilo narobe, če bi bilo premalo, toda zaenkrat zadostuje. Dekleta so z mano že tri leta, no, ‘zmagovalka’ med njimi je tu že peto leto, od začetka. In vztrajajo, kar seveda tudi nekaj pomeni.«

Že pred vstop v lokal te pozdravi spodbudna misel za lepši dan, prav odnos do strank je najmočnejša točka Etna. »Posebnega nas delata srčnost in prijaznost osebja, delamo namreč na osebnosti in individualnosti, kar je naša prednost,« poudari šefica. »Največ seveda prodamo najboljše kave v Loki,« se namuzne in doda: »Kava je naša specialiteta, pa rogljički, toasti za študente in dijake …«

Ponudba se v prihodnje ne bo širila. »Imamo ozko usmerjene goste. Dijaki imajo denarja, kolikor ga pač imajo, tu širitev ponudbe nič ne pomaga,« odvrne Mojca in s tem deloma že odgovori tudi na naslednje vprašanje. V mojih srednješolskih časih je bil Etno Caffe eden najbolj priljubljenih lokalov za dijake v Škofji Loki, je še vedno? »Še vedno! Upam, da zanje ostajamo najboljši. Zanje imamo tudi akcijo, zbirajo žige za kavico, vsako enajsto dobijo brezplačno.«

Pa turisti, tudi prihajajo? »Tudi. Privablja jih terasa, ki je zmagovalna. Škoda, da je premajhna, a širjenje zunanjega dela lokala bo še malo počakalo. Tujci gredo čez most, fotografirajo in se potem oglasijo. Med počitnicami nas ‘gor držijo’,”« mi zaupa Mojca Gašperlin in našteva, kdaj so v njenem lokalu konice obiska: »Zjutraj ob šestih, ko odpremo lokal, do sedmih – pridejo avtobusarji. Potem med malico, ob koncu šole in pozno popoldne. Ob vikendih imamo zaprto, ob sobotah delamo do 14. ure in potem spet odpremo v ponedeljek zjutraj. Krasen delavnik, kajneda?«

Etno Caffe (Kapucinski trg 15, Škofja Loka) je od ponedeljka do četrtka odprt od 6. do 21. ure, v petek uro dlje, ob sobotah med 8. in 14. uro, ob nedeljah pa je zaprt. Pa se splača voditi lokal, vprašam Mojco? »Če delaš z dušo in srcem, se. Če delaš za denar, se ne,« mi odgovori kot iz topa. In kaj ji pomeni priznanje bralk in bralcev portala »Loške novice«? »Veliko. to je potrditev našega truda. Gostje so pokazali, da se ne trudimo zaman!«

Mojci Gašperlin in njenemu kolektivu se zahvaljujem za gostoljubje in želim srečno tudi v prihodnje!

Foto: Simon Mur

Avtor: Janez Porenta