Vam je prispevek všeč?

Za vseslovensko (in širše) prepoznavnim škofjeloškim športno-rekreativnim projektom »Tek štirih mostov«, ki bo danes Loko ponovno za ves dan spremenil v mravljišče tekačic in tekačev, stoji prizadevna in neutrudna ekipa Društva Tek 4 mostov, na njenem čelu pa je »oče« prireditve Igor Drakulič, nekdanji loški občinski svetnik, s katerim smo pred začetkom letošnje izvedbe izmenjali nekaj kratkih besed.

Že tradicionalno je Tek štirih mostov celodneven dogodek …

Res je. Imamo pa vmes, k sreči, malo pavze od 12. do 16. ure, ko bomo lahko pripravili še zadnje podrobnosti in se tudi malo spočili. Pretekla leta so gostinci pritiskali na nas, da bi se dogajalo res ves dan, toda v tistem času se praktično ne zgodi ni nič. Časovnica je standardna: zjutraj od 10. ure naprej vrtčevski otroci v treh kategorijah, lani jih je bilo več kot 600; za njimi bodo prišli otroci z rakom, njihovi spremljevalci – starši, babice, dedki, bratje, sestre –, računamo, da jih bo skupaj okrog 400. Med spremljevalnimi športniki naj omenim Tadejo Brankovič, Jureta Dolenca … Sledi Tek za edinost, gre za lep, »samooskrben« projekt, ki teče po celem svetu. Nato bomo že počakali na šolarje; vsaka šola bo dobila svojo tablo za »procesijo« po Mestnem trgu, nakar bodo tekli po kategorijah, razglasitev bo okrog 19.45. Potem pa bo še eno uro ogrevanja pred štartom večernega 10-kilometrskega vrhunca … Prijaviti se je možno tudi na dan dogodka.

Ste ocenili, da je ta junijski termin optimalen za izvedbo Teka štirih mostov?

Smo. Tek zagotovo ostaja na tretjo junijsko soboto, smo se pa odločili, da bomo že letos septembra, ko začnemo priprave na dogodek prihodnje leto, okrepili marketinško ekipo in naredili marketinško strategijo – niti ne toliko medijsko, bolj bomo šli do podjetij, sindikatov, tekaških skupin, ker nas še vedno marsikdo ne pozna.

Kje ima Tek štirih mostov kot vseslovensko (in širše) prepoznaven projekt sploh še manevrski prostor za nadgradnjo?

Ugotovili smo, da nima smisla spreminjati koncepta zgodbe in ga bomo zadržali. Tudi če nam večerni oziroma nočni tek ne bo rastel – pa mislimo, da nam bo in da si zaslužimo, da bi –, pa zagotovo ohranjamo otroški del, ki je res fantastičen. Na njem pravzaprav tudi vzgajamo otroke, ki potem želijo teči na nočnem teku.

To, da je bila lani rekordna udeležba na otroških oziroma vrtčevskih tekih, je verjetno dolgoročno odlična naložba za prihodnost?

Seveda. Tisti, ki so prvič – leta 2012 – tekli še kot otroci, danes tečejo na nočnem teku.

Pogovarjal sem se: Janez Porenta

Foto: Tek štirih mostov/Igor Martinšek

0 0 votes
Article Rating