Vam je prispevek všeč?

Zgodba Škofjeločanke Mojce Debeljak je zgodba o vztrajnosti, volji in pogumu. Pred tremi leti (in tednom dni) je po kapi v hrbtenici postala hroma od pasu navzdol, a je smisel našla tudi v miganju. V športu. V parabadmintonu – badmintonu za invalide. Konec septembra je na mednarodnem tekmovanju v Zakopanih, ki je štelo tudi za mednarodno državno prvenstvo Poljske, zasedla vrhunsko tretje mesto v kategoriji mešanih dvojic.

Mojco je 8. oktobra 2020 prizadela kap v hrbtenici, bila je hroma od pasu navzdol, vsak napor je bil zanjo težka obremenitev. Njeno telo je potrebovalo rekreacijo, ki bi jo zmoglo. Leto pozneje so se sprostili ukrepi in našla je parabadminton. Prvič se je treninga udeležila 5. oktobra 2021, kar je tudi uradni začetek treningov v Sloveniji.

»Trener Žiga Frass nas je vsak teden poučeval, kako igrati. V tem času mi ni bilo lahko, saj sem trmasto vztrajala, da bom igrala na nogah. Ves dan sem počivala, da sem zvečer ob 20.30 odšla na trening v Medvode. To je ura, ko je moje telo potrebovalo počitek,« se začetkov spominja Mojca.

»Vedela sem, da je to edina možnost, ki mi lahko pomaga pri razgibavanju. Kmalu sem sprejela, da tako ne bo šlo. Nogi nista zmogli, zato sem bila ves čas na riti. Takrat sem bila zaradi hude opekline primorana opustiti treninge. Ko sem se po štirih mesecih vrnila, so v badmintonski zvezi z Danske sponzorsko dobili športni voziček, s katerim sem trenirala,« nadaljuje Debeljakova.

Le teden dni pozneje, 12. marca 2022, je z njim prvič zaplesala na tekmi v Medvodah, kar je bilo sploh prvo tekmovanje v Sloveniji, in osvojila tretje mesto. Pred letom dni si je naročila svoj voziček, s katerim je lahko še dodatno trenirala. Dobila ga je lanskega septembra, pripeljali so ji ga z Danske. Maja letos se je s sotekmovalcem Grego Bulovcem udeležila tekmovanja v Pragi.

Skupaj s Francozinjo Nathalie Laurent je v ženskih parih zasedla odlično 3. mesto, prav francoska ekipa pa ji je dala veliko dodatnega znanja, ki ga je dodala pri kondicijskih pripravah. »Želela sem izvedeti, kje je moja kondicija. Žal od maja do septembra nisem našla dvorane, v kateri bi lahko trenirala,« je poudarila Mojca Debeljak.

Kljub temu je odšla na mednarodno tekmovanje v Zakopane na Poljskem in v mešanih parih, skupaj s Poljakom Jaroslawom Stefaniakom, osvojila odlično 3. mesto. »Vrnila sem se bogatejša z novimi znanji in se želim udeležiti še kakšnega tekmovanja, žal pa moje finančno stanje tega ne dopušča,« pojasni sogovornica.

Zato bo, kot še dodaja Mojca, zdaj svoj čas poleg treningov, ki so se začeli oktobra, porabila ravno za iskanje sponzorjev, ki bi jo pri tem podprli. Trenutno v Sloveniji skupaj z njo trenirata še Grega Bulovec in Jani Leban.

Mojci iskreno čestitam za doseženo in ji tudi v prihodnje želim veliko uspehov na vseh področjih!

Vir in foto: Mojca Debeljak

Povzel in dopolnil: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating