Vam je prispevek všeč?

Praznični mesec junij, v katerem Škofja Loka slovesno in intenzivno praznuje 1050-letnico prve pisne omembe, je v polnem zagonu. Sklop prireditev je velik zalogaj tudi za Občino Škofja Loka, a je župan Tine Radinja, ki smo ga ob tej priložnosti za kratko povabili pred mikrofon, zadovoljen in ponosen, da Loka ta mesec resnično ponuja za vsakogar nekaj.

Zelo natrpan program dogodkov v enem mesecu. Je bil v vašem mandatu že kakšen z dogodki tako poln mesec?

Zelo verjetno ne. Ampak 1050-letnica se zgodi samo enkrat na 1050 let in koncept praznovanja, kot smo si ga zastavili, je tak, da praznujemo ves mesec. Da ponudimo več kot 60 kulturnih, športnih in izobraževalnih dogodkov na različnih prizoriščih, da bo vsak našel nekaj zase in bo lahko skupaj z nami praznoval ves junij.

Če torej pravilno razumem koncept, niste šli z razpisom v lov za posebne dogodke, namenjene izključno praznovanju 1050-letnice Škofje Loke, temveč ste v program vključevali dogodke, ki so bili že sicer načrtovani v juniju?

Oboje. V juniju imamo v Škofji Loki tako ali tako tradicionalne dogodke, ki smo jih povabili zraven, hkrati pa smo poslali povabilo javnim zavodom, organizatorjem, društvom, da se s svojimi dogodki priključijo prazničnemu juniju. To je res obrodilo sadove, tako da imamo v programu prek 60 dogodkov.

To je res odlična promocija Škofje Loke, kaj pa Ločanov? So Ločanke in Ločani tisti, ki kreirajo dogodke, ki bodo tudi izvajalci na odrih?

Seveda, v veliki meri. So organizatorji skoraj vseh dogodkov, če ne čisto vseh, predavatelji, nastopajoči, pa tudi – upam, da – tekačice in tekači. Da aktivno podoživimo praznovanje!

Na vseh 60 dogodkih kot župan ne morete biti, po kakšnem ključu jih selekcionirate?

Dal bom svoj maksimum. Na občinskem prazniku je moja udeležba nujna, povsod drugod pa, kolikor se bo dalo.

Si upate med vsemi dogodki izpostaviti kakšnega, ki še posebej izstopa?

Vsi so enako pomembni, tudi nekateri, ki se dogajajo izven centra Škofje Loke, so zelo zanimivi, tako da se zagotovo srečamo tudi tam. Če pa izpostavim enega ključnega zame in za Občino kot ustanovo, je to seveda občinska akademija. Tam se zahvalimo in nagradimo občinske nagrajenke in nagrajence, tiste, ki so prispevali k temu, da živimo v tako lepem mestu, kot živimo.

Pa bi se dalo morda ponudbo prirediteljev ali prizorišč še izboljšati in obogatiti, še dodati kakšnega? Kaj lahko, če sploh, tu prispeva Občina?

Da, definitivno. Prostor za izboljšave vedno je. V zadnjih letih se nam je tudi pokazalo kot izjemno dobro, da imamo več prizorišč. Da je tudi obremenitev za stanovalke in stanovalce na enem prizorišču manjša. Predvsem prizorišča na Trgu pod gradom in Cankarjevem trgu, pa na gradu kar dobro sodelujejo; včasih tudi na Štemarjih in včasih v vojašnici. Je pa precej tudi na organizatorju, kakšen koncept dogodka in koliko ljudi si on zaželi, na kakšen način si želi organizirati infrastrukturo. Tu jim puščamo kar proste roke.

Še o »prireditvenem« Zavodu 973 reciva nekaj besed. Ali počne tisto, za kar je bil ustanovljen?

Počne tisto, za kar je bil ustanovljen, razen – ni še organiziral Škofjeloškega pasijona. Ob nastanku zavoda je bila seveda ena glavnih nalog organizirati Škofjeloški pasijon. Ta je žal prestavljen. Priprave na naslednjo uprizoritev se počasi začenjajo. Vseeno pa je druga naloga ali druga koža zavoda funkcioniranje Sokolskega doma Škofja Loka kot kulturnega centra. Prek 200 dogodkov organizira letno samo v Sokolskem domu, nekaj pa še zunaj na ulicah in trgih, tako da Zavod 973 definitivno upravičuje obstoj. Je pa tudi tu pokoronski čas tisti pravi čas, po katerem bomo šele lahko sodili o zavodu, ki se primarno ukvarja s prireditvami.

Pogovarjal sem se: Janez Porenta

Foto: FB Tine Radinja, župan občine Škofja Loka

0 0 votes
Article Rating