Vam je prispevek všeč?

Rokodelski center DUO Škofja Loka ponovno pripravlja rokodelski dogodek »Rokodelsko na Visokem« in vabi na bogat program na prostem v nedeljo, 11. septembra 2023, od 10. ure dalje k Dvorcu Visoko.

Potekal bo osrednji rokodelski sejem, razstave na prostem, rokodelske delavnice, pripovedovanje za otroke in odrasle, bogat otroški program, poskrbljeno bo za kulinariko in glasbeno dogajanje. Brezplačni dogodek bo ob 18. uri zapečatil večerni koncert zasedbe Terrafolk trio. Prijazno vabljeni!

PROGRAM

Od 10. do 18. ure: Rokodelski sejem

Osrednji del dogodka je rokodelski sejem, na katerem se z izdelki in prikazom rokodelskih veščin predstavljajo mojstri(ce), povezani s Centrom. Poleg domačih mojstric in mojstrov bodo prisotni tudi rokodelci drugih rokodelskih centrov, združenih v Konzorciju rokodelskih centrov Slovenije. Na dogodku bo sodelovalo prek 30 sodelujočih.

Ob 11. in 15. uri: Rokodelske delavnice

Skozi ves dan se bodo lahko obiskovalci udeležili različnih rokodelskih delavnic, ki jih bodo vodili rokodelci, med drugim delavnic izdelave lesenih piščali, šivanja cvetlic iz blaga, ročne izdelave papirja, vezenja na skupno preprogo …

Od 10. do 17. ure: Otroški program

Poseben program ekipa Zavoda Kres pripravlja za najmlajše obiskovalce, ki bodo rajali ob igri na prostem, družabnih igrah prednikov in ustvarjanju. Letos jih bodo navdihovala zelišča, ki so neusahljiv vir modrosti, priložnosti za ustvarjanje in vedno znova polepšajo in odišavijo vsakdan. Seveda pa bo za prosto igro še veliko drugih izzivov in tarih iger ter prijeten kotiček za počitek.

Od 10. do 16. ure: Skupnostni kotiček

V skupnostnem kotičku bo pletilska skupnost Breja preja pripravila Štrikeraj, odprt za vse obiskovalce. V sproščenem ambientu in ob klepetu bo potekalo celodnevno ustvarjanje: obiskovalci bodo povabljeni k ustvarjanju tekstilnih slik s tiskom z rastlinami in vezenjem. Poprijeli bodo lahko tudi za pletilke in kvačke. Spodbujajo skupno ustvarjanje otrok in staršev. Breja preja bo na ogled postavila tudi razstavo tekstilnih slik Zgodboprejke. Intimne zgodbe žensk, ki so se v Škofjo Loko priselile iz drugih držav, na ustvarjenih delih nosijo sporočilo, da je umetnost namenjena vsem in da sta umetnost in skupnost zmožni rešiti ali vsaj občutno izboljšati marsikatero življenje. Zgodboprejke dajejo glas ženskam, ki so v družbi pogosto preslišane.

Ob 12. in 16. uri: Pripovedovanje za otroke in odrasle

Pripovedovanje zgodb je od vedno tesno povezano z rokodelstvom. Tokrat bo v dopoldanskem času namenjeno otrokom. Pripovedovalsko-likovni duet Petre Čičič in Anje Fabiani bo poskrbel za preplet zgodb in ustvarjalnosti. Popoldne pa bosta pripovedovalki Petra Čičič in Breda Podbrežnik pripovedovali zgodbe, namenjene odrasli publiki – zgodbe o starcih. Vabi društvo Grable.

Od 10. do 19. ure: Kulinarika

S hrano in pijačo bo skozi ves dan razvajala restavracija Kompliment: od šmorna, loške mešance, postrvi, domačega craft piva … Na Dvorcu Visoko pa je odprta tudi Kavarna Visoko s slastno ponudbo.

Ob 18. uri: Večerni koncert Terrafolk tria

Zasedba, ki jo sestavljajo vrhunski glasbeniki Bojan Cvetrežnik, Barja Drnovšek in Danijel Černe – Mystica, se pri muziciranju ne drži ustaljenih pravil in prepleta različne glasbene sloge. Po pravilu pa je nepredvidljiva, predvsem pa strast do glasbe neusmiljeno deli s publiko (najraje v živo) in odpira glasbene svetove tu in tam. Tudi na Visokem.

Videti pa bo še dve razstavi na prostem: »Rokodelci – roke spomina« fotografinje Jane Jocif, ki v treh sklopih (Nit, Les in Ogenj) predstavlja del obširnejše serije fotografij, ki so nastajale v letu 2009, ko je z obiski v rokodelskih delavnicah Škofjeloškega beležila delovne prostore in način življenja nosilcev redkih rokodelskih znanj, in »Register nesnovne kulturne dediščine, SEM« avtoric Anje Jerin in Nene Židov iz Slovenskega etnografskega muzeja. Na razstavi prek fotografij predstavljajo rokodelske veščine, ki so vpisane v register, in njihovo spreminjanje skozi čas.

Vir in foto: FB dogodka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating